Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Crepi.be
banner image

Pleisterwerken: Soorten & Kostprijs

Het pleisterwerk vormt de basis voor de afwerking van een woning. Je kan daarbij kiezen voor nat pleisterwerk met een gips-water mengsel of droog pleisterwerk met gipsplaten. Alles over de mogelijke pleisterwerken en bijhorende prijzen ontdek je hier.

 

Nat pleisterwerk
Droog pleisterwerk
Heeft droogtijd nodig
Heeft geen droogtijd nodig
Vooral toegepast bij nieuwbouw
Vooral toegepast bij renovatie
Goedkoper dan gipsplaten
Duurder dan nat pleisterwerk
Voor binnen- en buitentoepassingen
Voor binnentoepassingen
Grote oneffenheden wegwerken kan moeilijk zijn
Grote oneffenheden wegwerken is makkelijk
Zwaardere dingen ophangen aan de muren of het plafond kan zonder problemen
Voor het bevestigen van zwaardere dingen aan de muren of het plafond is versteviging nodig
Enkel mogelijk bij een bestaande muur of plafond, een scheidingswand is niet mogelijk
Geschikt om scheidingswanden te maken

 

1. Nat pleisterwerk

Hoewel nat pleisterwerk of stucwerk vooral toegepast wordt bij nieuwbouw, is het ook perfect mogelijk bij renovatiewerken. Het kan voor zowel buiten- als binnentoepassingen en op verschillende ondergronden (gipsplaten, hout, beton, …). Het doel blijft hetzelfde: een egaal oppervlak creëren dat geschikt is voor eventuele verdere afwerking.

Pleisterwerken als ondergrond: Wanneer je gaat bepleisteren met als doel een egale ondergrond te creëren voor verdere afwerking. De pleister egaliseert dan de muren, het plafond, … alvorens deze geverfd of behangen worden.

Pleisterwerken als afwerking: Wil je de pleister niet als ondergrond maar als afwerking, dan heb je heel wat keuzemogelijkheden. Een egale pleister, pleister met korrelstructuur, een vochtwerende pleister, …

 

Nat pleisterwerk
Gemiddelde kostprijs per m2
Sausklaar of behangklaar pleisterwerk
€7 à €25
Sierpleister
€15 tot €25
Crepi (sierpleister specifiek voor buiten)
€65 tot €140
Spuitpleister of spackspuitwerk
€5 à €15
Raapwerk
€15 à €35
Schuurwerk
€15 à €30
Betonstuc
€25 à €90
Cementeren
€20 à €80

 

A. Sausklare of behangklare pleisterwerken

Met dit soort pleisterwerk wordt een muur verf- of behangklaar gemaakt. Bij sausklaar bepleisteren maakt men de muur egaal en vrij van oneffenheden zodat deze klaar is om te verven. Behangklaar pleisteren verloopt volgens hetzelfde principe, alleen worden de muren iets minder egaal gemaakt. Er komt namelijk nog behangpapier overheen dat overgebleven oneffenheden kan wegwerken.

Richtprijs sausklaar of behangklaar pleisterwerk: €7 à €25 per m²
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

B. Sierpleister

Wil je een muur bepleisteren met een unieke en decoratieve afwerking? Dan is sierpleister een goed idee. Spachtelputz is een van de bekendste vormen. Het kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Rustiekputz is gelijkaardig, maar met een grovere structuur. Granol heeft een nog grovere structuur en is daarom ideaal voor het maken van muurpatronen.

Sierpleister specifiek voor de gevel noemt men crepi. Bij crepi maakt men meestal een onderscheid tussen minerale en synthetische gevelpleister (Lees er hier meer over). Crepi is ook de ideale afwerkingslaag als je je buitenmuur isoleert. Van plan om jouw gevel te laten bekleden met crepi? Dan is het dus dé gelegenheid om ook na te denken over gevelisolatie (Lees er hier meer over).

Richtprijs sierpleister: gemiddeld €15 tot €25 per m²
Richtprijs crepi (sierpleister specifiek voor buiten) zonder isolatie: gemiddeld €65 tot €80 per m²

Richtprijs crepi (sierpleister specifiek voor buiten) met isolatie: gemiddeld €100 tot €140 per m²
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

C. Spuitpleister of spackspuitwerk

Spuitpleister of spackspuitwerk brengt men aan met een spuitmachine. De stukadoor kan daardoor op korte tijd een grote oppervlakte bepleisteren. M.a.w., je zal minder werkuren moeten betalen in vergelijking met de andere soorten pleisterwerken.

Spuitpleister plaatst men in 2 lagen. Eerst maakt men de muur egaal met een meslaag. Nadien volgt de afwerkingslaag, een korrellaag die de muur de herkenbare korrelige structuur geeft. Er zijn daarbij verschillende korrelgroottes mogelijk, van fijn tot grof. Verder is spackspuitwerk beschikbaar in vele kleuren en geschikt voor zowel binnen als buiten.

Richtprijs spuitpleister of spackspuitwerk: €5 à €15 per m²
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

D. Raapwerk

Raapwerk past men vooral binnen toe. De afwerkingsdikte van raapwerk varieert van 7mm tot 5cm, veel dikker dus dan bij gewone pleisterwerken (1 tot 6mm). Raapwerk is dan ook uiterst geschikt voor het recht maken van scheve of heel ruwe oppervlakken.

Omdat het makkelijk aan te brengen is op rondingen, wordt deze techniek ook vaak toegepast voor het afwerken van haarden of trappen. Raapwerk is vochtregulerend, wat het erg geschikt maakt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer of kelder.

Richtprijs raapwerk: €15 à €35 per m²
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

E. Schuurwerk

Waar standaard pleisterwerken bedoeld zijn om de onderlaag egaal te maken, is schuurwerk bedoeld om textuur aan te brengen. Schuurpleister brengt men in een dikte van 3 tot 5mm aan met een schuurmachine. Daardoor ontstaat een wolk- of cirkelvormige afwerking. Het kan zowel voor binnen- als buitentoepassingen.

Net als raapwerk, is schuurwerk vochtregulerend waardoor het geschikt is voor vochtige ruimtes. Schuurpleister heeft een fijne structuur omdat zand in de pleister is verwerkt. Je kan daarbij kiezen voor fijn schuurwerk waarin een kleine korrel zichtbaar is of grof schuurwerk.

Richtprijs schuurwerk: €15 à €30 per m²
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

F. Betonstuc

Betonstuc, ook beton cire genoemd, is sterk en traag hardend stukwerk voor binnen. Daarbij pleistert men met een mengsel op basis van cement, fijne betondeeltjes en hars waarmee je oppervlakken een betonlook kan geven.

Door de waterdichte eigenschappen is betonstuc geschikt voor keukens, badkamers en andere vochtige ruimtes. Betonstuc brengt men op kleur door kleurpigmenten toe te voegen en is aan te brengen op verschillende ondergronden. Er moet dan wel een primer aangebracht worden om een goede hechting te garanderen.

Richtprijs betonstuc: €25 à €90 per m²
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

G. Cementeren

Bij cementeren brengt men een sterke, snel hardende cementpleister aan. Cementeren wordt vooral buiten toegepast. Bij het cementeren van een gevel wordt het metselwerk voorzien van een cementlaag. Die cementlaag doet de gevel er als nieuw uitzien en beschermt tegen allerlei weersinvloeden. De muur blijft ook ademen, waardoor vochproblemen vermeden worden.

Een gecementeerde muur heeft standaard een grijze kleur, maar is ook mogelijk in andere kleuren. Achteraf verven in de gewenste kleur is dus niet nodig. Verder kan cementeren in verschillende diktes, afhankelijk of je de huidige structuur van de muur zichtbaar wil houden of niet.

Richtprijs betonstuc: €20 à €80 per m²
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

natte pleisterwerken

 

2. Droog pleisterwerk

Bij droog pleisterwerk gebruikt men gipsplaten. Het is de ideale manier om ruwe, onafgewerkte of beschadigde muren of plafonds op een snelle manier egaal af te werken. Gipsplaten worden droog geplaatst. Er is dus geen droogtijd nodig, waardoor je onmiddellijk kan beginnen met de volgende bouwfase.

 

Droog pleisterwerk
Uitvoering
Gemiddelde kostprijs per m2
Gyproc scheidingswand
Enkele scheidingswand
± €40 à €45
Dubbele scheidingswand
± €55 à €60
Gyproc voorzetwand
Enkele voorzetwand
± €25 à €30
Dubbele voorzetwand
± €30 à €35
Gyproc plafond
Afgehangen plafond
± €55 à €70
Vrijdragend plafond
± €55 à €70
Op zoek naar meer info over droog pleisterwerk a.d.h.v. gipsplaten? Of benieuwd naar advies en een prijs op maat? Je leest er alles over op: https://www.gyprocwerken.be.

 

A. Gyproc scheidingswand

2 ruimtes op een snelle en makkelijke manier van elkaar scheiden kan met een scheidingswand uit gyproc. Zo’n scheidingswand bestaat uit een metalen of houten skelet met gipsplaten.

De gipsplaten zijn beschikbaar in verschillende formaten en afwerking. Zo kan je kiezen voor geïsoleerde, voorgeschilderde, … gipsplaten. Wil je gipsplaten gebruiken in een vochtige ruimte zoals de badkamer, dan kies je best voor vochtwerende gyprocplaten.

 

B. Gyproc voorzetwand

Gyproc voorzetwanden dienen als afwerking voor de binnenmuren. Ook hier kan je kiezen voor geïsoleerde, voorgeschilderde, vochtwerende, … gipsplaten. Een gyprocwand kan, net zoals een gyproc scheidingswand, opgebouwd worden met een houten of metalen draagstructuur. Het is echter ook mogelijk om de gipsplaten rechtsreeks aan de muren te lijmen met een speciale kleefgips.

TIP: Let op als je zwaardere dingen aan een gipsplaten muur of plafond wil hangen. Je voorziet dan best een extra versteviging, bijvoorbeeld een miltiplexplank achter de gipsplaat, om schade te voorkomen.  

 

C. Gyproc plafond

Een vals gyproc plafond is mogelijk op elke hoogte en kan worden voorzien van leidingen, ventilatie, verluchting, isolatie, …

Bij een afgehangen plafond worden plafondhangers aan het bestaande plafond bevestigd. Deze worden afgesteld op de gewenste hoogte. Aan de plafondhangers komt dan een raster van rails waarin de gipsplaten komen te liggen. Dit systeem is geschikt voor grote overbruggingen.

Een vrijdragend plafond is vooral aangeraden wanneer de bovenliggende structuur niet geschikt is als draagstructuur. Er wordt dan een metalen profiel aan de muren/omtrek van de ruimte opgehangen. In dat rasterprofiel komen de gipsplaten te liggen. Een vrijdragend plafond is eerder geschikt voor kleinere overspanningen. Dat het nieuwe plafond losgekoppeld is van de bovenliggende structuur zorgt voor een goede akoestische isolatie.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van max. 3 vakmannen actief in je buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers