Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Crepi.be
banner image

Pleisterwerken

Pleisterwerk vormt de basis voor de afwerking van een woning. Je kan pleisterwerken zowel binnen als buiten toepassen en er zijn daarbij heel wat mogelijkheden. In dit artikel lees je meer over de opties voor binnen- en buitenpleisterwerk, de prijs per m² en hoe je pleisterwerk kan onderhouden. Verder geven we ook nog het antwoord op enkele andere veelgestelde vragen over pleisterwerk.

Ga snel naar:
1. Buitenpleisterwerk
2. Binnenpleisterwerk
Prijs pleisterwerk per m²
Pleister onderhouden: 4 tips
Veelgestelde vragen pleisterwerk
Vergelijk offertes van vakspecialisten

 

Waarom kiezen voor pleisterwerken?

Pleisterwerk is erg populair bij het renoveren van woningen. Dat komt omdat er tal van mogelijkheden zijn en bepleisteren ook verschillende voordelen heeft. We zetten hieronder enkele redenen op een rij om te kiezen voor pleisterwerk:

 • Werkt oneffenheden weg: pleisterwerk is ideaal om oppervlakten gemakkelijk te egaliseren. Zo kan je snel alle oneffenheden wegwerken en je muur, plafond… verder afwerken.
 • Makkelijk te repareren: is je pleisterwerk al sterk verouderd of wat versleten? Dan kan je dit erg snel en eenvoudig herstellen.
 • Helpt bij geluidsisolatie: verder draagt pleisterwerk ook bij aan een goede geluidsisolatie, al heeft het natuurlijk niet dezelfde werking als isolatiematerialen.

Interesse om je muren, plafond, gevel… te bepleisteren? Een vakexpert informeert je graag over de mogelijkheden en geeft je persoonlijk advies. Kom in contact met experts in de buurt.

 

1. Buitenpleisterwerk

pleisterwerken buiten

Bij buitenpleisterwerk gaat het praktisch altijd om het renoveren of afwerken van de buitengevel. Voor buiten kan je enkel kiezen voor nat pleisterwerk. Sierpleister specifiek voor de gevel noemt men crepi. Bij crepi maken we meestal een onderscheid tussen twee soorten gevelpleister:

 

A. Minerale sierpleister

Deze sierpleister bestaat uit kalk en/of cement, aangevuld met zand, vulstof, kleurpigmenten en water. De voordelen van een minerale pleister is dat deze waterdamp doorlatend, milieuvriendelijk, kleurvast en goed bestand tegen vuil en scheurvorming is.

Het aanbrengen van een pleister uit cement noemt men ook cementeren. Bij het cementeren van een gevel wordt het metselwerk voorzien van een cementlaag. Die cementlaag doet de gevel er als nieuw uitzien en beschermt tegen allerlei weersinvloeden. De muur blijft ook ademen, waardoor vochtproblemen vermeden worden. Een gecementeerde muur heeft standaard een grijze kleur, maar is ook mogelijk in andere kleuren. Achteraf verven is dus niet nodig. Verder kan cementeren in verschillende diktes, afhankelijk of je de huidige structuur van de muur zichtbaar wil houden.

Richtprijs minerale sierpleister: € 64 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

B. Kunstharspleister

Een synthetische pleister of kuntsharspleister is ideaal als afwerkingslaag bij gevelisolatie. Het is elastischer dan minerale crepi, waardoor er minder kans is op scheuren. Bovendien ziet het er egaler uit, weert het makkelijk vuil af en is het bestand tegen verschillende weersinvloeden. Het nadeel is wel dat deze pleister minder kleurvast is omdat enkel de bovenste laag gemengd wordt met kleurstoffen.

Richtprijs kunstharspleister: € 75 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

TIP: crepi is ook de ideale afwerkingslaag als je je buitenmuur isoleert. Van plan om jouw gevel te bekleden met crepi? Dan is het dus dé gelegenheid om ook na te denken over gevelisolatie. Een expert informeert je over de opties en geeft je persoonlijk advies. Kom in contact met een expert in de buurt.

 

2. Binnenpleisterwerk

pleisterwerk binnen

Binnenshuis wordt pleisterwerk vooral vaak toegepast bij binnenmuren en plafonds. Je kan daarbij kiezen tussen nat pleisterwerk met een gips-water mengsel of droog pleisterwerk met gipsplaten. We gaan hieronder even dieper in op beide opties:

 

OPTIE 1: nat pleisterwerk

Hoewel nat pleisterwerk of stucwerk vooral toegepast wordt bij nieuwbouw, is het ook perfect mogelijk bij renovatiewerken. Het kan op verschillende ondergronden (gipsplaten, hout, beton, …), maar het doel blijft hetzelfde: een egaal oppervlak creëren dat geschikt is voor eventuele verdere afwerking:

 • Pleisterwerken als ondergrond: wanneer je gaat bepleisteren met als doel een egale ondergrond te creëren voor verdere afwerking. De pleister egaliseert dan de muren, het plafond, … alvorens deze geverfd of behangen worden.
 • Pleisterwerken als afwerking: wil je de pleister niet als ondergrond maar als afwerking, dan heb je heel wat mogelijkheden. Een egale pleister, pleister met korrelstructuur, een vochtwerende pleister…

Zowel als afwerking als als ondergrond zijn er nog verschillende mogelijkheden voor je bepleistering. Een overzicht van de soorten binnenpleisterwerk:

 

A. Sausklare of behangklare pleisterwerken

Met dit soort pleisterwerk wordt een muur verf- of behangklaar gemaakt. Bij sausklaar bepleisteren maakt men de muur egaal en vrij van oneffenheden zodat deze klaar is om te verven. Behangklaar pleisteren verloopt volgens hetzelfde principe, alleen worden de muren iets minder egaal gemaakt. Er komt namelijk nog behangpapier overheen dat overgebleven oneffenheden kan wegwerken.

Richtprijs sausklaar of behangklaar pleisterwerk: € 7 à 25 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

B. Sierpleister

Wil je een muur bepleisteren met een unieke en decoratieve afwerking? Dan is sierpleister een goed idee. Spachtelputz is een van de bekendste vormen. Het kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Rustiekputz is gelijkaardig, maar met een grovere structuur. Granol heeft een nog grovere structuur en is daarom ideaal voor het maken van muurpatronen.

Richtprijs sierpleister: € 15 tot 25 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

C. Spuitpleister of spackspuitwerk

Spuitpleister of spackspuitwerk wordt aangebracht met een spuitmachine. De stukadoor kan zo snel een groot oppervlak bepleisteren, waardoor je minder werkuren betaalt t.o.v. andere soorten pleisterwerken. Spuitpleister plaatst een stukadoor in 2 lagen. Eerst maakt deze de muur egaal met een meslaag. Nadien volgt de afwerkingslaag, een korrellaag die de muur de herkenbare korrelige structuur geeft. Er zijn daarbij verschillende korrelgroottes mogelijk, van fijn tot grof. Verder is spackspuitwerk beschikbaar in vele kleuren.

Richtprijs spuitpleister of spackspuitwerk: € 5 à 15 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

D. Raapwerk

De afwerkingsdikte van raapwerk varieert van 7 mm tot 5 cm, veel dikker dus dan bij gewone pleisterwerken (1 tot 6 mm). Raapwerk is dan ook uiterst geschikt voor het recht maken van scheve of heel ruwe oppervlakken. Omdat het makkelijk aan te brengen is op rondingen, wordt deze techniek ook vaak toegepast voor het afwerken van haarden of trappen. Raapwerk is ook vochtregulerend, wat het erg geschikt maakt voor vochtige ruimtes.

Richtprijs raapwerk: € 15 à 35 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

E. Schuurwerk

Waar standaard pleisterwerken bedoeld zijn om de onderlaag egaal te maken, is schuurwerk bedoeld om textuur aan te brengen. Schuurpleister brengt men in een dikte van 3 tot 5 mm aan met een schuurmachine. Daardoor ontstaat een wolk- of cirkelvormige afwerking. Net als raapwerk is schuurwerk vochtregulerend en dus geschikt voor vochtige ruimtes. Schuurpleister heeft een fijne structuur omdat er zand in de pleister is verwerkt. Je kan kiezen voor fijn schuurwerk waarin een kleine korrel zichtbaar is of eerder grof schuurwerk.

Richtprijs schuurwerk: € 15 à 30 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

F. Betonstuc

Betonstuc, ook beton cire genoemd, is sterk en traag hardend stukwerk voor binnen. Daarbij pleistert een stukadoor met een mengsel op basis van cement, fijne betondeeltjes en hars waarmee hij oppervlakken een betonlook kan geven. Door de waterdichte eigenschappen is betonstuc geschikt voor vochtige ruimtes. Betonstuc brengt men op kleur door kleurpigmenten toe te voegen en is aan te brengen op diverse ondergronden. Soms is een primer nodig om een goede hechting te garanderen.

Richtprijs betonstuc: € 25 à 90 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Welk nat pleisterwerk kies ik best?

Welke soort pleister je het best kiest, hangt af van een aantal persoonlijke factoren: het oppervlak dat je wil bepleisteren, de staat van dat oppervlak, je budget, de stijl van je woning, persoonlijke smaak… Zo moet je in je badkamer altijd een vochtbestendige pleister kiezen, terwijl in de woonkamer de afwerking van je pleister belangrijker zal zijn.

Advies nodig? Een stukadoor kan je advies op maat geven over de meest geschikte pleister voor jouw woning. Vind een stukadoor in jouw buurt.

 

 

OPTIE 2: droog pleisterwerk

Bij droog pleisterwerk gaat het om gipsplaten. Het is de ideale manier om ruwe, onafgewerkte of beschadigde muren of plafonds op een snelle manier egaal af te werken. Gipsplaten worden droog geplaatst. Er is dus geen droogtijd nodig, waardoor je onmiddellijk kan beginnen met de volgende bouwfase. Een overzicht van de soorten droog binnenpleisterwerk:

 

A. Gyproc scheidingswand

Twee ruimtes op een snelle en makkelijke manier van elkaar scheiden, kan met een scheidingswand uit gyproc. Zo’n scheidingswand bestaat uit een metalen of houten skelet met gipsplaten. De gipsplaten zijn beschikbaar in verschillende formaten en afwerkingen. Zo kan je bv. kiezen voor geïsoleerde, voorgeschilderde… gipsplaten. Wil je gipsplaten gebruiken in een vochtige ruimte zoals de badkamer of de keuken, dan kies je best voor vochtwerende gyprocplaten.

Richtprijs gyproc scheidingswand: € 40 à 60 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

B. Gyproc voorzetwand

Gyproc voorzetwanden dienen als afwerking voor de binnenmuren. Ook hier kan je kiezen voor geïsoleerde, voorgeschilderde, vochtwerende… gipsplaten. Een gyprocwand kan, net zoals een gyproc scheidingswand, opgebouwd worden met een houten of metalen draagstructuur. Het is echter ook mogelijk om de gipsplaten rechtsreeks aan de muren te lijmen met een speciale kleefgips.

TIP: let op als je zwaardere dingen aan een gipsplaten muur of plafond wil hangen. Je voorziet dan best een extra versteviging, bijvoorbeeld een multiplexplank achter de gipsplaat, om schade te voorkomen.  

Richtprijs gyproc voorzetwand: € 25 à 35 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

C. Gyproc plafond

Een vals gyproc plafond is mogelijk op elke hoogte en kan worden voorzien van leidingen, ventilatie, verluchting, isolatie… Bij een afgehangen plafond worden plafondhangers aan het bestaande plafond bevestigd. Deze worden afgesteld op de gewenste hoogte. Aan de plafondhangers komt dan een raster van rails waarin de gipsplaten komen te liggen. Dit systeem is geschikt voor grote overbruggingen.

Een vrijdragend plafond is vooral aangeraden wanneer de bovenliggende structuur niet geschikt is als draagstructuur. Er wordt dan een metalen profiel aan de muren/omtrek van de ruimte opgehangen. In dat rasterprofiel komen de gipsplaten te liggen. Een vrijdragend plafond is eerder geschikt voor kleinere overspanningen. Dat het nieuwe plafond losgekoppeld is van de bovenliggende structuur zorgt voor een goede akoestische isolatie.

Richtprijs gyproc plafond: € 55 à 70 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Kies ik best nat of droog pleisterwerk?

Zoek je pleisterwerk dat je snel kan plaatsen en waarmee je snel grote oneffenheden kan wegwerken? Of wil je een nieuwe scheidingswand maken? Dan is droog pleisterwerk aangewezen. Ben je dan weer op zoek naar een goedkopere pleister dat stevig genoeg is om zware dingen op te hangen? Dan ga je best voor nat pleisterwerk. De keuze hangt dus af van het doel waarmee je wilt bepleisteren en de staat van je oppervlak. Een expert kan je persoonlijk adviseren over de beste keuze. Ontvang advies en prijsvoorstellen op maat.

 

Lees onder de foto meer over de prijzen, onderhoud en veelgestelde vragen.
muurpleister onderhouden

Pleisterwerken prijs per m²

De prijzen voor pleisterwerk kunnen verschillen afhankelijk van de soort pleisterwerk die je kiest. Daarnaast hebben ook het te bewerken oppervlak, de huidige staat van de muur, een eventuele primerlaag, de gewenste afwerking, de toepassing… een invloed op de kostprijs. In de tabel hieronder geven we een overzicht van enkele richtprijzen per soort pleisterwerk:

ToepassingSoort pleisterwerkGemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Nat pleisterwerkSaus- of behangklaar pleisterwerk€ 7 à 25
Sierpleister€ 15 à 25
Crepi (sierpleister specifiek voor buiten)€ 65 à 140
Spuitpleister of spackspuitwerk€ 5 à 15
Raapwerk€ 15 à 35
Schuurwerk€ 15 à 30
Betonstuc€ 25 à 90
Cementeren€ 20 à 80
Droog pleisterwerkGyproc scheidingswand€ 40 à 60
Gyproc voorzetwand€ 25 à 35
Gyproc plafond€ 55 à 70

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw pleisterwerken? Door offertes aan te vragen bij stukadoors krijg je een goed beeld van de gangbare prijzen en kan je de interessantste aanbieding kiezen voor jouw situatie. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Pleister onderhouden: 4 tips

Om de levensduur van je pleister te verlengen, is het belangrijk om deze correct te onderhouden. Zeker bij buitenpleisterwerk is een goed onderhoud essentieel. We geven 4 tips om de goede kwaliteit van je pleisterwerk zo lang mogelijk te behouden:

 • Regelmatig schoonmaken: het is aangewezen om de pleister regelmatig te reinigen met water. Voor je gevelbepleistering kan je gebruik maken van een hogedrukreiniger, die echter wel is ingesteld op lage druk. Het spreekt voor zich dat pleisterwerk buiten regelmatiger zal moeten schoongemaakt worden dan binnen.
 • Scheuren op tijd opsporen: beginnen er zich kleine scheurtjes in je pleisterwerk te vormen? Dan is het essentieel om er snel bij te zijn. Kleine beschadigingen kunnen namelijk nog makkelijk en snel gerepareerd worden. Controleer je pleisterwerk dus regelmatig op scheurtjes.
 • Vochtproblemen voorkomen: bepleisterde muren die niet vochtwerend zijn, zijn soms wat gevoeliger voor vochtproblemen. Wanneer er te veel vocht in de ruimte blijft, kan het stucwerk beginnen af te bladderen. Zorg daarom voor voldoende ventilatie en behandel je pleisterwerk eventueel met een vochtwerend middel.
 • Beschermen tegen stoten: tot slot kan pleisterwerk ook beschadigd geraken door harde stoten of stoten van scherpe objecten. Zorg er daarom voor dat je meubels of andere objecten niet te dicht bij je pleisterwerk komen.

 

Veelgestelde vragen pleisterwerken

Heb je nog vragen over pleisterwerken? Bekijk dan zeker eens het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder: • Wat is de droogtijd van pleisterwerk?

  Breng je in je woning nat pleisterwerk aan? Dan moet je altijd rekening houden met de droogtijd. Die droogtijd is afhankelijk van de omstandigheden, maar bedraagt gemiddeld ongeveer 4 weken. Hoe dikker je pleisterwerk, hoe langer het uiteraard zal duren voor het pleisterwerk volledig droog is.

  Er zijn wel een aantal dingen die je kan doen om de droogtijd in te korten. Laat bv. de pleisterwerken uitvoeren in een droge en warme periode. De lage luchtvochtigheid zorgt in dat geval voor een kortere droogtijd. Zorg ook steeds voor voldoende ventilatie in je woning en een normale binnentemperatuur. • Kan ik pleisterwerk herstellen?

  Zijn er kleine scheurtjes, oneffenheden of beschadigingen in je pleisterwerk? Dan kan je deze met de nodige handigheid en kennis zelf herstellen. Dat doe je door de ondergrond eerst schoon te maken, nadien de pleister te maken en deze aan te brengen op de beschadigingen en tot slot het pleisterwerk goed te laten drogen en wat bij te schuren.

  Ben je geen doe-het-zelver, maar wil je toch zeker zijn van een mooi gladde afwerking? Of heb je te maken met grotere beschadigingen of beschadigingen op moeilijke plekken zoals in hoeken? Dan is het beter om een expert in te schakelen. Enkel zo ben je zeker van een correcte herstelling van je pleisterwerk zonder oneffenheden achteraf. Via onderstaand offerteformulier kom je vrijblijvend in contact met stukadoors in jouw buurt:

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers