Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Crepi.be
banner image

Soorten gevelpleister

Een gevel bepleisteren kan met 2 verschillende soorten gevelpleister, minerale en synthetische gevelpleister. In dit artikel wegen we de beide soorten tegen elkaar af en kom je meer te weten over de plaatsing, prijs en het onderhoud van gevelbepleistering.

 

Soorten gevelbepleistering

Er zijn 2 soorten gevelbepleistering te onderscheiden: minerale sierpleister en synthetische gevelpleister. Het verschil zit hem voornamelijk in de gebruikte bindmiddelen. Bij een minerale pleister is dat cement, bij synthetische gevelpleister is dat kunsthars (of siliconen). Het bindmiddel is grotendeels bepalend voor de producteigenschappen. We geven een overzicht:

Soort crepi
Isolatie
Crepi prijs per m² (excl. btw)
Minerale gevelpleister
Zonder isolatie
Gemiddeld €64/m²
Met isolatie
Gemiddeld €80 – €100/m²
Synthetische gevelpleister
Zonder isolatie
Gemiddeld €72/m²
Met isolatie
Gemiddeld €90 – €110/m²

Soort 1:  Minerale gevelpleister

Minerale gevelpleister bestaat uit kalk en/of cement, aangevuld met zand, vulstof, kleurpigmenten en water.  Het is erg waterdamp doorlatend en om die reden ideaal om een oud huis te renoveren. De kans op opstijgend vocht is in oude gebouwen namelijk groter.

Minerale  gevelpleister wordt altijd in één dikke laag aangebracht waardoor oneffenheden goed kunnen verborgen worden. Ook als je graag structuur wil laten aanbrengen in je buitengevel is minerale kalkpleister uitermate geschikt. Na het aanbrengen kan er een patroon in gekrabd worden, vandaar de term “krabpleister”.

Deze pleister is milieuvriendelijk omdat er geen onnatuurlijke stoffen  worden gebruikt. Het is minder flexibel en gevoeliger voor algen, mossen, vuil en scheurvorming dan synthetische gevelpleister. Minerale pleister is wel kleurvaster dan de synthetische variant. Dat komt omdat deze pleister in één laag wordt aangebracht. De eventuele kleurpigmenten worden doorheen de hele laag gemengd. Je kan kiezen uit heel wat kleuren.

Kostprijs pleisterwerken zonder isolatie: Gemiddeld €64/m² (excl. btw)
Kostprijs pleisterwerken met isolatie: Gemiddeld €80 – €100/m² (excl. btw)
⇒  Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen kan via de offertepagina

 

soorten gevelbepleistering met kalk
Voorbeeld van gevel afgewerkt met kalkpleister

Soort 2:  Synthetische gevelpleister

Siliconenpleister of synthetische gevelpleister, ook wel kunstharspleister genoemd, is vooral aangeraden als je jouw gevel ook wil bekleden met isolatie. De crepi dient dan als afwerkingslaag. Synthetische gevelpleister wordt meestal in twee keer aangebracht. Het is ook een stuk elastischer qua structuur dan minerale gevelpleister. Siliconenpleister heeft daardoor minder kans op scheuren.

Deze gevelbepleistering heeft een egaler uitzicht dan minerale kalkpleister en het is ook kras-en stootvrij. Het weert ook makkelijker vuil af waardoor de gevel er steeds proper zal uitzien. Met synthetische gevelpleister blijft jouw gevel ook vrij van schimmels, mossen en algen. Daarnaast is kunstharspleister ook bestand tegen heel wat verschillende weersinvloeden. Het is wel minder kleurvast dan de minerale variant omdat hij niet in de massa gemengd wordt. Enkel de bovenste laag wordt gemengd met kleurstoffen.

Prijs pleisterwerken zonder isolatie: Gemiddeld €72/m² (excl. btw)
Prijs pleisterwerken met isolatie: Gemiddeld €90 – €110/m² (excl. btw)
⇒  Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen kan via de offertepagina

 

soorten gevelpleister met siliconen
Voorbeeld van gevel afgewerkt met synthetische gevelpleister

 

Welke soort crepi kiezen?

  • Renoveer je een oud huis ?  Kies dan voor minerale crepi. Hij verbergt oneffenheden en laat de gevel goed ademen.
  • Werk je een nieuwbouw af ? Kies dan voor synthetische gevelpleister. Hij oogt zeer strak en blijft onder alle weersomstandigheden proper.

 

Benieuwd naar meer uitgebreide info over gevelbepleistering? Je vindt alle tips en weetjes op https://www.renovatiegevel.be/gevelbepleistering

 

 

Gevelpleister aanbrengen

De wijze waarop sierpleister wordt aangebracht op de gevel, hangt af van het soort pleister. Men gaat als volgt te werk:

 

1. Voorbereiding

Voordat men kan beginnen met pleisteren moet er eerst een steiger opgebouwd worden.  Afhankelijk van het soort afwerking graaft men vervolgens aan de onderzijde van de gevel zo’n 50 centimeter grond uit. Op deze plaats kan later een bitumenmengsel aangebracht worden dat dient ter bescherming van het pleisterwerk. Ramen, deuren en dorpels worden nauwkeurig met plastic folie afgedekt.

 

2. Plaatsen van hoekprofielen

Na het voorbereidende werk begint men met het plaatsen van de hoekprofielen. Deze dienen ter versteviging van de gevelhoeken en doen dienst als geleider van het pleistermateriaal. De plaatsing van deze profielen moet nauwkeurig gebeuren omdat er later geen vocht onder mag komen. Vocht kan in de winter immers leiden tot vorstschade aan de gevel.

 

soorten gevelpleister

 

3. Aanbrengen van een wapeningsnet

Om barsten, en sleuven in de gevel te kunnen overbruggen, brengt men doorgaans een glasvezelwapening aan op de gevel. Hierdoor is ook een nette egale afwerking van de pleisterlaag mogelijk. Indien er sprake is van buitengevelisolatie wordt de bewapening rechtstreeks op de isolatie aangebracht. Het isolatiemateriaal zelf wordt aan de gevel gelijmd.

 

 

4. Gevel bepleisteren

Bovenstaande voorbereidingsstappen zijn gelijk voor zowel minerale als synthetische gevelpleister. Het aanbrengen van de gevelbepleistering zelf verschilt dan weer naargelang de soort:

 

A. Minerale gevelpleister

Een minerale pleister wordt doorgaans in één laag met een spuitmachine op de gevel gespoten. Zodra het materiaal voldoende is uitgehard, werkt men de sierpleister af door deze te ‘krabben’ of te schuren met een krabblok of schuurblok. Daardoor krijgt de bepleistering de gewenste structuur en look.

In grote lijnen verloopt het proces van bepleisteren hetzelfde als bij bepleistering met een synthetische pleister. Er wordt alleen géén grijze cementeringslaag als ondergrond gebruikt.

 

B. Kunstharspleister

Kunstharspleister wordt meestal in drie dunne gespoten lagen aangebracht. Eerst brengt men een basislaag aan op cement (grijze onderlaag) of kalkbasis. Op deze laag brengt men vervolgens een primerlaag aan. Deze dient als hechtingslaag voor de siliconenpleister (kunstharspleister).

Hierbij kan je kiezen uit verschillende korrelgroottes en kleuren. Het pleistermateriaal kan zowel met de hand als met een spuitmachine op de gevel worden aangebracht.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in je buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers