Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Crepi.be
banner image

Crepi plaatsen : info, mogelijkheden & prijzen

Crepi aanbrengen als gevelafwerking is een slimme zet. Je geeft je woning zo niet alleen een hele nieuwe uitstraling, je gevel is door de bepleistering ook beter beschermd tegen weersinvloeden. Crepi plaatsen kan op twee manieren: met siliconenpleister of met minerale pleister, al dan niet in combinatie met isolatie. Meer over deze mogelijkheden en hoe crepi geplaatst wordt, lees je hier.

 

crepi muur Werkwijze gevelbepleistering

Vakmannen gaan bij het plaatsen van crepi meestal op dezelfde manier te werk. Daarbij komen 4 grote stappen aan bod.

Alles begint met de voorbereidende werken. Een goed begin is het halve werk, en dat geldt ook voor het plaatsen van crepi.

Na de voorbereiding volgt het plaatsen van de hoekprofielen en het aanbrengen van een wapeningsnet.

Uiteindelijke gaat men over tot het aanbrengen van de gevelbepleistering. De afwerking en het opruimen van de werkplaatst gebeurt in een laatste stap.

 

 

1. Voorbereidende werken

Alle materialen die nodig zijn voor het plaatsen van de crepi worden op de plaats van bestemming gebracht. denk maar aan de steiger, afvalcontainer, alle benodigde machines, het gereedschap, …

Verder wordt de omgeving afgedekt. Zo voorkomt men dat eventuele voetpaden, opritten en terrassen tijdens de werken vuil worden. Ook ramen, deuren en dorpels worden nauwkeurig afgeschermd met folie.

 

 

2. Hoekprofielen plaatsen

Na de voorbereiding gebeurt het plaatsen van de hoekprofielen. Deze dienen als geleider van het pleistermateriaal en versteviging van de gevelhoeken.

Een goede plaatsing van de hoekprofielen is een must om te voorkomen dat er achteraf vocht onder terechtkomt. Dat zou in de winter vorstschade aan de gevel kunnen veroorzaken.

 

 

3. Wapeningsnet aanbrengen

Doorgaans brengt men ook een wapeningsnet aan onder de uiteindelijk crepilaag voor het overbruggen van barsten en scheuren in de buitenmuur. Het bevordert ook een nette en egale afwerking van de gevel.

Kies je voor crepi in combinatie met gevelisolatie? In dat geval wordt het isolatienet rechtstreeks op de isolatieplaten aangebracht. Die isolatieplaten worden met lijmt aan de gevel vastgemaakt. Lees hier meer over crepi in combinatie met isolatie.

 

 

4. Crepi aanbrengen

In deze stap kan je kiezen uit 2 soorten gevelpleister, silliconenpleister of minerale pleister:

 

A. Silliconenpleister

Silliconenpleister, ook wel kunstharspleister of synthetische pleister genoemd, is een synthetische pleister op basis van kunsthars. Het is licht van gewicht, elastisch, vrij hard en waterdicht en is daarom goed bestand tegen krassen, stoten en slagregens. Het is ook erg geschikt voor renovaties in combinatie met buitenmuurisolatie.

Een kunsthars gebonden gevelpleister wordt meestal in drie lagen aangebracht:

1. Eerst voorziet men een basislaag (basispleister), eventueel verstevigd met een wapeningsnet.
2. Vervolgens wordt een hechtingslaag aangebracht.
3. De laatste afwerklaag is de siliconen crepi zelf.

Bij kunstharspleister kan je kiezen uit verschillende kleuren en korrelgroottes. Het kan zowel met de hand als met een spuitmachine op de gevel worden aangebracht.

Richtprijs kunstharspleister, zonder isolatie: €72/m² (excl. BTW)
Vrijblijvend prijzen aanvragen op maat van jouw project kan via de offertedienst.

 

B. Minerale pleister

Minerale crepi bestaat uit een mengsel van zand, cement en kalk. Het is een volledig natuurlijk product met een dampopen en waterkerend karakter. Het voordeel van een minerale pleister is dat het lang meegaat, lang zijn kleur behoudt en dat de gevel na behandeling goed kan blijven ademen.

Minerale crepi brengt men doorgaans in één laag aan. Deze pleister wordt in de kern gekleurd en in een laagdikte van 12 tot 15mm aangebracht op de gevel. Na een droogtijd brengt men met een nagelpalet/krasbord een structuur aan in het pleisterwerk om de typische uitstraling te bekomen. Door deze manier van afwerken spreekt men ook wel van minerale krabpleister.

Minerale sierpleister is dan wel waterkerend, het kan toch een kleine hoeveelheid vocht, bijvoorbeeld uit de grond, opnemen. Om het pleisterwerk te beschermen wordt daarom aan de onderzijde van de gevel een gevelplint voorzien.

Richtprijs minerale sierpleister, zonder isolatie: €64/m² (excl. BTW)
Vrijblijvend prijzen aanvragen op maat van jouw project kan via de offertedienst.

 

 

5. Afwerking

Na het plaatsen van de crepi muur volgt het dichten van de naden. Op de plaatsen waar het pleisterwerk aansluit bij ramen en deuren brengt men een passende siliconenkit aan zodat eventuele naden netjes worden afgedicht.

Na een laatste inspectie en het eventueel proper maken van het schrijnwerk kan de steiger worden afgebroken en het afval verwijderd worden.

 

crepi met wapeningsnet plaatsen

 

Crepi met gevelisolatie plaatsen

Crepi kan relatief eenvoudig op stijve isolatieplaten worden aangebracht. Meestal kiest men bij plaatsing voor een siliconen pleister omdat deze betere flexibele eigenschappen heeft dan een minerale crepi.

De dikte van de isolatie varieert van 3 tot 15cm en kan je zelf bepalen. De isolatieplaten worden met een speciale lijm rechtstreeks aan de gevel bevestigd. Op de hoeken plaatst men voor de stevigheid aluminium profielen. Deze zie je later niet meer terug omdat de crepi over de profielen wordt aangebracht.

Crepi met gevelisolatie brengt heel wat voordelen met zich mee:

 • Je bespaart op je energiefactuur.
 • Je woning is goed beschermd tegen weersinvloeden.
 • Het binnenklimaat in je woning is minder onderhevig aan temperatuurschommelingen. Het wooncomfort zal daardoor zowel in de zomer als in de winter beter zijn.

 

Kostprijs crepi in combinatie met isolatie:

Richtprijs kunstharspleister, met isolatie: €90 à €110/m² (excl. BTW)
Richtprijs minerale sierpleister, met isolatie: €80 à €100/m² (excl. BTW)

Op termijn ga je deze kosten zeker terugverdienen omdat je energieverbruik zal afnemen door de verbeterde isolatie. Denk ook aan een sterk verbeterde EPC-score waardoor de woning aanzienlijk in waarde toeneemt.

Wil je je gevel laten bekleden met crepi in combinatie met isolatie? Vergelijk dan prijzen en adviezen van verschillende aanbieders. Zo kies je het voorstel dat het best past bij jouw specifieke situatie en wensen. ✓ Vraag hier gratis een offerte op maat bij verschillende bedrijven.

 

gevelisolatie crepi afwerken

 

Gevelplinten plaatsen

De onderzijde (plint) van de gevel kan op verschillende manieren worden afgewerkt. De meest eenvoudige afwerking bestaat uit een waterkerende sokkelpleister waarover vervolgens een afwerklaag van crepi kan worden aangebracht.

Het is ook  mogelijk om een gevelplint van natuursteen te laten plaatsen, bijvoorbeeld in blauwe hardsteen, graniet, … Men kan ook werken met een granietkorrel die op een laag van sokkelcement is aangebracht.

De gevelplint is belangrijk omdat deze de muren ter hoogte van het maaiveld beschermt tegen indringing van vocht en vuil.

 

Hydrofuge na de plaatsing

Na het plaatsen of reinigen van crepi kan je ervoor kiezen om de gevel te laten beschermen tegen indringing van vocht. De behandeling wordt ook wel hydrofuge genoemd. Het behandelen van de gevel gebeurt met een waterafstotend middel dat op het geveloppervlak wordt gespoten. Hydrofuge heeft de volgende voordelen:

 • De gevel blijf waterdampdoorlatend en kan blijven ademen terwijl water niet kan binnendringen.
 • De gevel wordt minder snel vuil omdat mossen en algen zich minder snel kunnen ontwikkelen.
 • De gevel is beter bestand tegen weersinvloeden waardoor de kans op vochtschade kleiner is.
 • Na behandeling met hydrofuge is crepi makkelijker te reinigen.
 • De kleur van de gevel blijft hetzelfde. Het waterafstotende middel is transparant.

 

crepi plaatsen gevel

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers