Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Crepi.be
banner image

Spuitkurk gevel

Spuitkurk kan o.a. gebruikt worden om gevels te bekleden, te renoveren en extra te isoleren. Het maakt de gevel waterwerend en is mogelijk in verschillende kleuren en afwerkingen. Meer over de eigenschappen en prijzen van een spuitkurk gevel lees je hier.

Ga snel naar: PrijsOnderhoudPlaatsingDoe-het-zelvenSpuitkurk vs. crepi

 

Eigenschappen van een spuitkurk gevel

Spuitkurk (gespoten kurk) bestaat uit een mengsel van kurkkorrels, acrylaatharsen, vegetale oliën en pigmenten. De mooie en decoratieve look maakt het ideaal als gevelbekleding. Naast het esthetische aspect biedt het nog heel wat andere voordelen:

IsolerendWaterwerend/dampopenUitvoeringsmogelijkhedenDuurzaamToepassingsmogelijkhedenEcologisch

1. Isolerende werking

Spuitkurk voor de gevel is erg populair omwille van de thermisch isolerende eigenschappen (warmtegeleidingscoëfficiënt: 0,05W/mK). Gespoten kurk heeft een hoge warmteopslagcapaciteit, wat resulteert in minder hevige temperatuurschommelingen in huis. Het vermindert zo het energieverlies van binnen naar buiten, wat een positieve invloed heeft op je energiefactuur.

Gezien de geringe dikte waarin je gespoten kurk aanbrengt (3 à 4mm), kan je het isolerend vermogen natuurlijk niet vergelijken met dat van een isolatieplaat van 8cm dik bijvoorbeeld. Spuitkurk wordt daarom vaak gebruikt als aanvulling op spouwmuurisolatie of gevelisolatieplaten.

Een spuitkurk gevel heeft ook een akoestisch isolerende werking. Het werkt m.a.w. als buffer voor geluiden van buitenaf.

2. Een spuitkurk gevel is waterwerend en dampopen

Dat betekent dat jouw gevel geen water opneemt maar wel blijft ademen. Dankzij die ademende functie kan opgenomen vocht dat zich in de muur bevindt toch ontsnappen. Dat is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen en een gezonde en vochtvrije leefomgeving te garanderen.

Doordat je spuitkurk naadloos aanbrengt is ook het risico op koudebruggen kleiner en worden condensatieproblemen vermeden.

3. Mogelijk in verschillende uitvoeringen

Spuitkurk is mogelijk in verschillende korrelgroottes: fijn (0,1mm – 0,4mm), standaard (0,4mm – 0,9mm) en grof. Voor het afwerken van de gevel is een grove korrelstructuur het populairst. Een fijne korrelstructuur wordt vooral gekozen voor binnentoepassingen.

Naast de verschillende korrelgroottes zijn er ook verschillende spuitkurk kleuren beschikbaar. De gewenste kleur wordt bekomen door kleurpigment aan het mengsel toe te voegen. Hoewel er heel wat standaard spuitkurk kleuren beschikbaar zijn, kan je ook een kleur op maat laten maken.

Is je gevel nog in goede staat, dan kan je spuitkurk rechtsreeks op het metselwerk aanbrengen. Zo blijft de structuur van het metselwerk zichtbaar. Liever een vlakke afwerking? Dan kan je de gevel bijvoorbeeld eerst laten cementeren en nadien afwerken met gespoten kurk.

Het grote voordeel is dat je dankzij deze ruime keuzemogelijkheden steeds een uitvoering kan kiezen die perfect past bij je buitenschrijnwerk, de look van jouw huis en je eigen smaak.

4. Duurzame gevelafwerking

Spuitkurk is een duurzaam materiaal met een lange levensduur. Het is erg kras- en slijtvast, UV-bestendig en bestand tegen muurzouten. Door de elasticiteit van het materiaal is ook het risico op scheuren en barsten in de gevel klein.

5. Veel toepassingsmogelijkheden

Gespoten kurk kan aangebracht worden op verschillende materialen: hout, beton, metaal, kunststof, vezelcement, steen, pleisterwerk, geverfde oppervlakken, … Zowel binnen als buiten: op plafonds, binnenmuren, buitenmuren, als gevelbekleding, …

6. Ecologisch

Kurk is een natuurlijk, biologisch afbreekbaar en hernieuwbaar materiaal met een positieve CO2-balans.

 

Interesse in een spuitkurk gevel en benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes van professionele gevelwerkers uit jouw regio via de offertepagina

 

spuitkurk gevel

Gevel in spuitkurk: Prijs

Hoeveel je betaalt voor een spuitkurk gevel is afhankelijk van verschillende factoren: de oppervlakte van de gevel, de bereikbaarheid ervan (is er een stelling, hoogtewerker nodig?), de staat van de gevel (moeten er herstellingen gebeuren?), het gewenste eindresultaat (voorbehandeling / direct op de muur / met isolatie), …

» Voor het laten aanbrengen van spuitkurk op jouw gevel kan je rekenen op een gemiddelde prijs tussen de €60 en €80 per m². 

Tip: Prijzen kunnen verschillen van vakman tot vakman. Vraag daarom offertes aan bij verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, realisaties, … vergelijken en het aanbod kiezen dat het best past bij jouw wensen en situatie. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij professionele gevelwerkers via de offertepagina.

Onderhoud van een spuitkurk gevel

Spuitkurk vraagt geen speciaal onderhoud. Eventueel vuil kan je verwijderen met een tuinslang of een hogedrukreiniger. Meestal volstaat water, maar voor hardnekkig vuil kan je ook een zacht reinigingsmiddel gebruiken.

Door het waterafstotend karakter van gespoten kurk blijft er slechts een minimum aan vocht op de oppervlakte achter. Zo maken ook mossen en algen minder kans.

 

spuitkurk of crepi

Spuitkurk op de gevel aanbrengen

Vooraleer gespoten kurk aangebracht kan worden zijn er enkele voorbereidende werken nodig.

 

1. Ondergrond voorbereiden

Een goede voorbereiding van de ondergrond is noodzakelijk om een mooi resultaat en goede hechting van de spuitkurk te garanderen. Het is ook nodig om vochtproblemen en andere schade aan de gevel te voorkomen.

 • Ondergrond schoonmaken: de gevel moet stofvrij zijn en loszittende verfresten, mossen, algen, schimmels en vuil moeten verwijderd worden. Bij sterk vervuilde gevels is een gevelreiniging soms noodzakelijk.
 • Vochtproblemen oplossen: vochtproblemen in de gevel (opstijgend vocht, doorslaand vocht, …) moeten eerst hersteld worden. Let op, elk vochtprobleem vraagt een specifieke aanpak. Een professionele vochtbestrijder kan je hierbij het best adviseren.
 • Gevelbeschadiging herstellen: Scheurtjes in de gevel, loszittende voegen, poreus metselwerk, … dienen eerst hersteld te worden.

 

2. Spuitkurk aanbrengen

Een vakman brengt gespoten kurk machinaal op de gevel aan via een luchtcompressor en spuitpistool. Gemiddeld wordt er 3 à 4mm spuitkurk aangebracht en dat in verschillende lagen (2 tot 3 lagen).

 

Doe-het-zelven of een vakman inschakelen?

Doe-het-zelven klinkt goedkoper, maar dat is niet altijd het geval. Om spuitkurk correct en mooi aan te brengen heb je het juiste materiaal, kennis van zaken en handigheid nodig. Als je de werken zelf uitvoert moet je zelf al het nodige werkmateriaal voorzien, wat al snel heel wat geld kost. Fouten bij doe-het-zelven zijn bovendien snel gemaakt en kunnen de kosten achteraf aardig doen oplopen.

Een vakman inschakelen biedt enkele interessante voordelen:

 • Advies op maat
 • Correcte plaatsing van de spuitkurk
 • Mooi en kwalitatief resultaat
 • Je hoeft zelf geen materiaal aan te kopen
 • Je bespaart jezelf tijd en moeite

Dankzij het spuitpistool kan gespoten kurk snel worden aangebracht. In vergelijking met andere types gevelafwerking bespaar je dus op de werkuren. Benieuwd naar een prijs op maat voor het laten aanbrengen van gespoten kurk? Vraag vrijblijvend offertes aan bij professionele gevelwerkers via de offertepagina.

 

Spuitkurk vs. crepi

Op een egale ondergrond lijkt spuitkurk erg op crepi. Ze zijn beiden mogelijk in verschillende kleuren, beschermen goed tegen vocht en zijn toepasbaar op verschillende ondergronden.

De voordelen van gespoten kurk t.o.v. klassieke gevelbepleistering:

 • Ecologischer
 • Elastischer waardoor het risico op scheuren en barsten kleiner is
 • Spuitkurk kan je spuiten, dat is minder arbeidsintensief
 • Herstellingen bij spuitkurk zijn eenvoudiger en achteraf onzichtbaar
 • Hogere isolatiewaarde

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers