Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Crepi.be
banner image

Zelf crepi gevel reinigen: werkwijze & prijs

Lichte crepi gevels kunnen na verloop van tijd een groene of donkere aanslag krijgen. Dit komt voornamelijk door algen, mossen, schimmels en roet. Wil je de mouwen opstropen en zelf je crepi gevel reinigen? In dit artikel lees je over de beste technieken, enkele valkuilen en wat doe-het-zelven gemiddeld kost tegenover een professionele reiniging door een vakbedrijf!

Ga snel naar:
Hoe zelf mijn crepi gevel reinigen?
Crepi zelf reinigen: welke kosten?
Belangrijke aandachtspunten
Zelf reinigen of gevelreiniger?
Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Is zelf mijn crepi gevel reinigen een goed idee?

Of zelf je crepi reinigen een slim plan is, hangt af van de staat van je gevel. Wanneer je spreekt van milde vervuiling zoals algen, mos en roetvervuiling kan je zelf de handen uit de mouwen steken om kosten te besparen. Bij zwaardere vervuiling is zelf aan de slag gaan wel afgeraden. Wil je zelf je crepi gevel reinigen? Dan hou je best enkele factoren in het achterhoofd:

 • Arbeidsintensieve en risicovolle klus: omdat de meeste woningen 2 verdiepingen hoog zijn, is het belangrijk om veilig te werk te gaan. Een stelling is al zeker aangeraden. Met apparatuur op een ladder staan doe je best niet.
 • Zelf materiaal kopen en/of huren: een hogedrukreiniger of een stoomreiniger die geschikt is voor gevels zijn prijzige aankopen. Als je er nog geen bezit, is huren waarschijnlijk de betere optie voor de occasionele doe-het-zelver. Uiteindelijk maak je zelf best de berekening. Als de kosten toch oplopen, is een professional inschakelen misschien de beste optie.
 • Risico op schade aan je crepi gevel: zelfs al ben je een getrainde klusser, er kan altijd iets fout gaan. Crepi herstellen of vernieuwen zal uiteindelijk meer kosten dan de reiniging zelf.
 • Geen garantie op je gevelreiniging: als je schade veroorzaakt aan je gevel of je bent niet blij met het resultaat, dan is dit voor je eigen rekening. Een vakspecialist is hiervoor verzekerd en jij dus ook.
 • Geen verlaagd btw-tarief op je materialen: koop je zelf je materiaal? Dan betaal je 21% btw. Schakel je een expert in (en is je woning ouder dan 10 jaar)? Dan moet  je maar een btw-tarief van 6% op het materiaal en de reiniging betalen.

Loont zelf mijn crepi reinigen de moeite? Deze afweging moet je zelf maken. Crepi is niet de makkelijkste of goedkoopste gevel om zelf te reinigen. Spreek je toch liefst een professional aan? Kom in contact met meerdere professionals in je buurt!

crepi gereinigd

 

Hoe zelf mijn crepi gevel reinigen?

Hoe jij je crepi het best reinigt? Dat hangt vooral af van het type sierpleister op je gevel. We zetten de meest geschikte werkwijzen kort op een rij:

 

1. Minerale crepi = nevelstralen

Deze soort crepi is een dikkere (12-15mm) en natuurlijkere variant dan siliconen crepi.  De meest aangeraden techniek voor minerale crepi is nevelstralen. Wat is dit precies? Nevelstralen is te vergelijken met een milde manier van zandstralen. Hier spuit je een straalmiddel (mengsel van zand en water) aan een lage druk op je gevel. Deze techniek is erg geschikt om mossen en algen te verwijderen. De afstand en korrelgrootte van het straalmiddel is erg van belang hier.

 

2. Siliconen crepi = stoomreinigen

Siliconen crepi is een dunnere (2-8 mm), synthetische soort crepi. Stoomreinigen is de meest aangeraden techniek om siliconen crepi te reinigen. Stoomreinigen doe je door met hete (120-160°C) stoom onder lage druk je gevel te reinigen. Het is dan ook een ecologische en kostvriendelijke keuze omdat je enkel water gebruikt. Het is echter niet aangeraden dit zelf te doen. Je spreekt best een gevelwerker aan.

 

Kan ik ook gewoon met de hogedrukreiniger aan de slag?

Het is mogelijk voor siliconen crepi, maar zet je hogedrukreiniger dan absoluut op de laagste waterdruk en hou voldoende afstand van je gevel. Als je zelf je crepi gevel reinigt met de hogedrukreiniger moet je zeker opletten.  De kans op beschadiging is groter. Bij minerale crepi is het afgeraden om een hogedrukreiniger te gebruiken. Het is een dikkere soort crepi, maar fragieler dan kunsthars pleister.

Wil je mogelijke schade aan je crepi gevel voorkomen? Dan raden we eerder af om zelf je gevel te reinigen. Heb je liever vakkennis, het gepaste materiaal en een garantie op je gevelreiniging? Kies ervoor om een expert in te schakelen.

 

Crepi zelf reinigen: hoeveel kost het?

Als je zelf je crepi gevel reinigt, moet je ook denken aan de aankoop van al het nodige materiaal. In de onderstaande tabel geven we enkele geschatte waardes voor de benodigdheden:

Nodige materialenGemiddelde kostprijs
hogedrukreiniger150 - 500 euro
reinigingsproducten5 - 15 euro per liter
stelling100 - 400 euro

Maak de vergelijking met een professionele reiniging. De kostprijs ligt tussen de 5 en 10 euro per m² (incl. btw) voor een stoomreiniging. Voor nevelstralen betaal je tussen de 15 en 20 euro per m² (incl. btw). Wil je graag een gepersonaliseerde prijs aanvragen? Dat kan je via ons offerteformulier.

 

zelf crepi reinigen

 

Belangrijke aandachtspunten

Als je overweegt om zelf aan de slag te gaan, moet je op enkele aandachtspunten letten. We hebben een korte checklist gemaakt om jezelf op te baseren voor je start:

 

 • Doe vooraf een analyse van je gevel: is de vervuiling diep ingetrokken en hardnekkiger, zonder scheuren of beschadiging? Dan is je gevel laten verven eerder aangewezen. Heb je kleine barsten of scheuren? Dan laat je je gevel best herstellen. Is de gevel zwaar beschadigd (grote scheuren, stukken crepi die loskomen of verpoederde crepi)? Dan is de crepi vernieuwen de beste keuze.
 • Kies een methode op maat van het type crepi: in een notendop kies je best voor een stoomreiniging voor een siliconen crepi, maar je kan ook voorzichtig zelf de hogedrukreiniger gebruiken. Minerale crepi reinig je best door te nevelstralen, de hogedrukreiniger is hiervoor sterk afgeraden.
 • Let op je eigen veiligheid: de meeste gevels zijn hoger dan 1 verdieping. Dit betekent dat je waarschijnlijk in de hoogte zal werken. Daarom is een stelling kopen of lenen een goed idee. Je werkt met apparatuur en zal veel moeten bewegen om de hele gevel te bereiken. Een ladder gebruiken voor deze job is erg gevaarlijk. Naast de veiligheid van een stelling raden we ook valbescherming aan. Een gebroken been of arm heb je sneller dan je denkt.
 • Scherm je ramen en deuren af: je ramen en deuren zijn regenbestendig, maar tegen een hogedrukreiniger of chemische schoonmaakmiddelen zijn deze niet altijd opgewassen.
 • Kijk uit met de producten die je gebruikt: er bestaan mos verwijderaars die je kan inborstelen, maar je weet nooit wat de uitkomsten zijn voor crepi. Ga ook zeker niet aan de slag met azijn of bleekwater. Crepi is een kalkproduct, dat betekent dat het erg gevoelig is voor zure middelen.
 • Voorkomen is beter dan genezen: wil je voorkomen dat je snel weer je gevel moet reinigen? Dat kan door je crepi te laten impregneren met een vochtwerend middel (hydrofuge). Dit beschermt je gevel tegen vuil en vocht, wat op zijn beurt de mossen en algen weghoudt . Je gevel impregneren kan je zelf doen of je kan een vakspecialist inschakelen.

 

Zelf crepi reinigen of gevelwerker inschakelen?

Of je handig genoeg bent om je eigen crepi gevel schoon te maken, moet je zelf beslissen. Het blijft uiteindelijk een risico, zeker als je geen ervaren klusser bent. Wil je de voordelen van een expert weten? We zetten ze hier op een rijtje:

 

 • Professionele inspectie en advies op maat: de gevelwerker zal uit ervaring de beste reinigingstechniek kiezen voor jouw gevel. Hiernaast zal hij ook direct kunnen inschatten of de gevel niet te vuil of beschadigd is. Misschien is verven of herstellen een betere oplossing.
 • Kwalitatieve producten en geschikt gereedschap: je moet niet sukkelen met alle juiste producten aan te kopen of geld uit te geven aan iets dat je misschien amper gebruikt. Zeker als je ervoor kiest om materiaal te huren hoef je niet te schatten hoeveel dagen je deze zal nodig hebben.
 • Snelle en correcte uitvoering van je gevelreiniging: als kenners van het vak gaan zij vanzelfsprekend het beste werk leveren. Een reiniging duurt gemiddeld een dag, terwijl je met voorbereiding en materiaal verzamelen ook lang bezig bent. En dan ben je nog niet begonnen aan de reiniging zelf.
 • Garantie en  een aanspreekpunt: je zal gegarandeerd een goed resultaat krijgen. Bij een doe-het-zelf project kan je van die garantie nooit zeker zijn. Ook zijn alle vragen die je hebt direct beantwoord bij een professionele gevelwerker.
 • Verlaagd btw-tarief: de materialen en producten die je normaal aan 21% btw koopt worden bij een expert verlaagd naar 6% btw. Ook op de arbeidskosten betaal je maar 6% btw. Hierdoor kan je ook heel wat besparen.

 

Gratis verschillende experts vergelijken? Vul het onderstaande formulier in voor vrijblijvende offertes:

 

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers