Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Crepi.be
banner image

Kaleien of crepi: wat is de beste keuze?

De gevel van je woning kan je op allerlei manieren afwerken. Om je huis extra karakter te geven, kan je jouw buitenmuren kaleien of met crepi bepleisteren. Wat zijn de verschillen tussen deze technieken en voor welke afwerking wil je gaan? In dit artikel wegen we beide opties tegen elkaar af!

Ga snel naar:
OPTIE 1: gevel verven met kalei
OPTIE 2: gevel bepleisteren met crepi
CONCLUSIE: kaleien of crepi voor mijn gevel?

Vergelijk nu offertes van gevelwerkers!

 

 

Waarom kies ik voor kaleien of crepi?

Je gevel laten bepleisteren of schilderen met kaleiverf zorgt voor een unieke uitstraling van je woning. Het zijn 2 technieken die hun meerwaarde al uitgebreid hebben bewezen. Maar wat is nu het voornaamste verschil? En kies jij het best voor crepi of kaleien? Een kort woordje uitleg:

 • Gevel kaleien: wil je je oude gevel opknappen? Als je je buitenmuren laat kaleien, ben je af van de oneffenheden en bewaar je de achterliggende structuur van de stenen. Deze techniek zorgt ook voor een karakteristieke, landelijke en zachte uitstraling.
 • Gevel bepleisteren met crepi: ga je voor een modernere, strakke stijl? En wil je eventueel ook je buitenmuren isoleren? Dan is crepi de ideale afwerking van je gevel. Met zo’n sierpleister is de vroegere structuur van je gevel ook volledig weggewerkt.

Je buitenmuren kaleien of crepi plaatsen? Kijk samen met een specialist naar de mogelijkheden voor jouw woning. Zo krijg je advies op maat over beide gevelafwerkingen en kan je de juiste keuze maken voor jouw buitenmuren. Start hier je aanvraag!

 

OPTIE 1: gevel verven met kalei

crepi of kaleien

Kaleien is een oude, oerdegelijke techniek om muren te schilderen. De methode is in de loop van de jaren verfijnd om de levensduur en kwaliteit te verhogen. Met een kaleiverf, die voornamelijk bestaat uit kalk, schildert een gevelwerker met een blokkwast de hele gevel. Kaleien is een uitstekende keuze in deze situaties:

 • Je wil de structuur van je oude, achterliggende gevel behouden en de beschadigingen wegwerken.
 • Je wil een nieuwe landelijke en decoratieve look voor je woning creëren.

 

Gevel kaleien: stappenplan

Je gevel vernieuwen vraagt de nodige voorbereiding en tijd. Bij het kaleien van een gevel volgt een expert doorgaans de volgende stappen:

 

 1. Gevel voorbereiden

  Het is belangrijk om de ondergrond zo schoon mogelijk te maken. Een expert zal de dakgoten en andere onderdelen afdekken die niet beschilderd moeten worden. Om de kaleiverf goed te laten hechten aan de buitenmuren zal hij die vaak ook bevochtigen.

 2. Kaleimengsel maken

  Een vakspecialist voegt gebluste kalk toe aan zuiver water. Aan dat mengsel voegt hij nog rivierzand toe. Je kan ook nog kleurpigmenten laten toevoegen voor de gewenste kleur.

 3. Gevel kaleien

  Een expert beschildert eerst een klein oppervlak om de verf te testen. Je laat je hele gevel het best in 1 keer schilderen. Om een zo goed mogelijk resultaat te bekomen, zal de specialist de verf in meerdere lagen aanbrengen.

 4. Buitenmuren afwerken

  Voor het schilderen met kaleiverf heb je verschillende keuzes. Naast de gekozen kleur kan je ook een unieke structuur uitzoeken. Een zanderige, strepige of eerder een meer genuanceerde look? Alles kan om jouw gevel naar wens af te werken.

 

 

Huis kaleien: eigenschappen

Je hebt al enkele voordelen kunnen afleiden uit dit artikel. Je muren kaleien heeft een paar specifieke kenmerken. Een gevel kaleien zorgt voor de volgende zaken:

 

 • Waterafstotend: een muur die met kalei is behandeld, is veel beter bestand tegen weer en wind. Door de ademende laag rond je huis, blijft je gevel ook vochtvrij. Kaleiverf is een echte warmte- en vochtregelaar.
 • Beschermend: de gevel is niet hermetisch dicht en dat helpt om de muren beter te beschermen. De laag reduceert de condensvorming en is bestand tegen hevige regen en vorst.
 • Verkleuren: een gevel kaleien heeft ook nadelen. Zo moet je de muren na verloop van tijd onderhouden, want ze kunnen verkleuren. De gevel kan een doffere kleur krijgen of zelfs helemaal verkleuren.

 

Prijs gevel kaleien

Je gevel in een nieuw jasje steken heeft natuurlijk een prijs. Een aannemer geeft je meestal een prijs per vierkante meter, gemiddeld tussen € 25 à 40 per m² (excl. btw, incl. arbeidskosten). Wil je alle buitenmuren rondom je woning voorzien van een kaleilaagje? Hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per m².

TIP: laat je exacte prijs berekenen! Contacteer een ervaren aannemer om je totaalprijs op te maken. Na een inspectie van je gevel krijg je een nauwkeurig prijsvoorstel. Ontvang hier meerdere offertes.

 


OPTIE 2: gevel bepleisteren met crepi

crepi gereinigd

Een tweede manier om je woning te bekleden is met crepi. Je gevel bepleisteren met crepi kan op 2 manieren. Je hebt een minerale sierpleister en een kunsthars pleister. Wanneer kies je nu het best voor welk type crepi? Beide situaties op een rij:

 • Je wil minerale crepi om met een dikkere laag oneffenheden en beschadigingen weg te werken.
 • Je wil kunsthars pleister als dunne, elegante afwerkingslaag voor buitengevelisolatie.

 

Crepi plaatsen: stappenplan

Om je gevel met crepi te bepleisteren, denk je beter al eens na over de uitvoering . Een crepi gevel verkrijg je doorgaans volgens dezelfde procedure. Met dit stappenplan krijg je een idee wat belangrijk is:

 

 1. Gevel voorbereiden

  Het is ook hier belangrijk om de ondergrond zo schoon mogelijk te maken. Een expert kan op vrijwel iedere ondergrond sierpleister plaatsen.

 2. Wapeningsnet maken

  Een vakspecialist moet een wapeningsnet voorzien om te kunnen pleisteren. Dit net voorkomt dat de buitenmuren kunnen scheuren. Als een specialist de bescherming overal heeft aangebracht, kan hij beginnen met de crepi zelf.

 3. Crepi aanbrengen

  Als je crepi laat plaatsen, hangt de werkwijze af van welke soort crepi je hebt gekozen. Een expert brengt synthetische pleister in drie lagen aan: basislaag, hechtingslaag en de afwerklaag is de crepi zelf. Minerale pleister laat je doorgaans in één dikkere laag plaatsen.

 4. Crepi afwerken

  De sierpleister is verkrijgbaar in alle RAL-kleuren. Je kan de kleur van je gevel volledig afstemmen op je persoonlijke voorkeur. De juiste crepi kleuren zorgen voor een groot deel voor de stijl van je huis en hoe de woning in de omgeving opgaat.

 

 

Gevel crepi: eigenschappen

Naast de enorme keuzevrijheid zijn er nog interessante eigenschappen aan crepi. Je muren met crepi bepleisteren heeft dus een paar specifieke kenmerken.  De sierpleister zorgt voor de volgende zaken:

 

 • Energiebesparend: als je je muur met crepi wil bepleisteren, is het vaak aangeraden om ook te isoleren. Het is een makkelijke combinatie om de EPC-waarde van je woning  te verbeteren.
 • Beschermend: de sierpleister op je gevel is waterafstotend en dampopen. Hevige regenbuien zorgen dus niet voor binnenkomend vocht in de buitenmuren. Bij synthetische crepi zijn er siliconen toegevoegd om beter bestand te zijn tegen de weersomstandigheden.
 • Tijdig onderhoud: een gevel met crepi kan op termijn vuil worden, zeker bij lichtere kleuren. Na verloop van tijd zal je je sierpleister dus moeten laten reinigen om die fraaie uitstraling te behouden.

 

Prijs gevel bepleisteren met crepi

Een gevel met een sierpleister bekleden zal vaak duurder zijn dan kaleien. De uiteindelijke kostprijs is afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort gevelbepleistering en de mogelijkheid om de gevel te isoleren. In deze tabel vind je enkele richtprijzen:

Soort crepiPrijs per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
Minerale crepi€ 60 - 80
Synthetische crepi€ 65 - 85
Crepi met isolatie€ 80 - 120

Laat je exacte prijs berekenen! Contacteer een ervaren specialist om je situatie te bekijken. Zo weet je zeker waneer je je gevel moet isoleren. Ontvang hier vrijblijvend meerdere offertes.

 


CONCLUSIE: kaleien of crepi?

Crepi en kaleien zijn allebei dunne, decoratieve afwerkingen die je gevel doeltreffend beschermen tegen vorst en regen. Maar wat is voor jou nu de beste keuze? Vallen beide stijlen in de smaak en weet je echt niet waarvoor je moet kiezen? De volgende factoren zullen je uiteindelijke beslissing bepalen:

 • Budget: als je budget beperkt is, kies je er beter voor om je gevel te kaleien. Zo’n decoratieve schilderbeurt komt gemiddeld goedkoper uit dan een sierpleister.
 • Staat van de gevel: zijn je buitenmuren op verschillende plaatsen beschadigd en is de ondergrond niet in goede staat? Met crepi zal je mooiere resultaten halen en het beschermt beter voor de toekomst.
 • Isolatie: wil je je muren ook isoleren? Dan is crepi een logische keuze. Een aannemer kan dan je gevel langs de buitenkant isoleren met PUR- of PIR-platen en die afwerken met een kunsthars pleister. Ga je voor kaleiverf? Dan zou je je binnenmuren moeten isoleren en zo verlies je veel plaats in je woning.
 • Persoonlijke wensen: past een moderne look niet echt bij je huis en wil je meer karakter? Een gevel kaleien brengt door zijn structuur meer charme dan de minimalistische uitstraling van crepi. Heb je het dan weer liever iets strakker? Dan is een crepi gevel ongetwijfeld meer jouw ding.

 

Maak je keuze met een expert!

Samen met een ervaren aannemer kan je kijken wat het beste past bij jouw woning. Zo maak je een doordachte keuze. Via ons offerteformulier kan je je persoonlijke wensen doorgeven en kom je in contact met de geschikte specialisten:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers