Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Minerale crepi

Is het tijd voor een gevelrenovatie en lijkt een gevelbepleistering je wel wat? Minerale crepi is dan een budgetvriendelijke en ecologisch verantwoorde oplossing. In dit artikel bespreken we wat minerale gevelpleister precies is, wat de voor- en nadelen zijn en hoe een vakman het aanbrengt.

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Prijs minerale crepi
Hoe minerale crepi aanbrengen?
Belangrijke aandachtspunten
Siliconen of minerale crepi?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is minerale crepi?

Minerale gevelpleister bestaat voor het grootste deel uit zand, kalk, pigment, cement en water. Dit type crepi is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook waterkerend en dampopen. Doorgaans brengt een vakman het aan in 1 dikkere laag van 12 à 15 mm en werkt hij het af met een krasbord. Daarom staat minerale crepi ook wel bekend als minerale krabpleister.

Minerale gevelpleister laten aanbrengen door een ervaren gevelwerker? Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 ervaren vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

minerale crepi voorbeeld

 

Voor- en nadelen van minerale crepi

Wat zijn de voornaamste voor- en nadelen van minerale crepi als gevelbepleistering? Een overzicht:

 

Voordelen minerale crepi

  • Waterkerend en dampopen: minerale pleister is vochtwerend en biedt tegelijkertijd bestaande damp in je huis een uitweg. Dit maakt het een ideale oplossing voor de gevelrenovatie van oudere woningen.
  • Vele uitvoeringen: minerale gevelpleisters laat je egaal of met een structuur afwerken, afhankelijk van de gewenste stijl. Daarnaast is het beschikbaar in alle denkbare kleuren.
  • Verhoogde woningwaarde: met een nieuwe gevelbepleistering ziet je huis er fris uit, daalt de energierekening, heb je minder vochtproblemen, … Allemaal belangrijke troeven als je later eventueel je woning wil verkopen.
  • Goed geschikt voor renovatie: minerale crepi brengt een gevelwerker doorgaans wat dikker aan dan een kunstharspleister. Om deze reden is het beter geschikt om oneffenheden in gevels weg te werken.
  • Milieuvriendelijk: minerale crepi bestaat alleen uit natuurlijke materialen en is dus ecologischer dan een pleister met siliconen.

 

Nadelen minerale crepi

  • Gevoeliger voor vervuiling: dit type crepi is wat gevoeliger voor mossen, algen en andere soorten vervuiling dan een kunstharspleister, steenstrips, … Een minerale gevelpleister is wel kleurvaster en het vuil valt ook eenvoudig en snel te verwijderen.
  • Minder gekozen i.c.m. isolatie: een gevelwerker kan gevelisolatie combineren met crepi. Doorgaans kiest hij in dat geval voor siliconen crepi, aangezien dit type bepleistering wat elastischer is dan minerale crepi. De kans op scheuren is dus iets kleiner.

 

Synthetische of minerale crepi: welke soort kies ik best?

Wanneer kies je voor een gevelrenovatie met minerale crepi en wanneer is synthetische crepi een betere optie? Deze keuze is afhankelijk van je woonsituatie, wensen en budget. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en profiteer van gericht advies en prijzen op maat van meerdere ervaren gevelwerkers actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Prijs minerale crepi

Gemiddeld kost minerale gevelpleister € 60 à 75 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Dit is wel zonder gevelisolatie. Mét isolatie mag je rekenen op € 85 à 110 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

LET OP: de kosten kunnen verschillen per project, maar ook van vakman tot vakman. Vergelijk dus goed door meerdere gevelwerkers te contacteren. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

minerale gevelpleister

 

Hoe minerale crepi aanbrengen?

Kies je voor minerale crepi tijdens je gevelrenovatie? Dan zijn er een aantal stappen die een gevelwerker altijd zorgvuldig volgt. We zetten ze even op een rij:

 

  1. Gevel voorbereiden

    Eerst treft de gevelwerker de nodige voorbereidingen. Denk aan het opbouwen van een steiger, het afdekken van ramen/deuren/dorpels met plastic, … Daarnaast zal de vakman hoekprofielen op de gevel plaatsen ter versteviging en brengt hij een wapeningsnet aan voor een egaal resultaat.

  2. Minerale crepi aanbrengen

    Minerale crepi brengt een gevelwerker in 1 dikke laag aan met een spuitmachine. Dit in tegenstelling tot synthetische crepi, waar 3 aparte lagen voor nodig zijn.

  3. Gevelpleister afwerken

    Nadat de crepi is aangebracht, is het tijd voor de afwerking. Met een krasbord schuurt de vakman de laag crepi, met de gewenste uitstraling en structuur in het achterhoofd.

  4. Hydrofoberen

    Na de afwerking kan je minerale crepi extra beschermen tegen vocht met een transparante, waterafstotende laag. Dit proces staat ook wel bekend als hydrofoberen. Hierbij trekt het middel diep in de poriën van de minerale gevelpleister. Je beschermt je gevel zo optimaal tegen vuil, mossen, algen, …

Meer weten over minerale crepi? Een vakman geeft je graag meer informatie, gericht advies en prijzen op maat. Vergelijk voorstellen van vakmensen via onze gratis offerteservice.

 

Belangrijke aandachtspunten

Laat je minerale crepi op je buitenmuur aanbrengen? Dan zijn er verschillende aandachtspunten om rekening mee te houden. Een overzicht van de belangrijkste factoren:

  • Combinatie met isolatie: ook al is synthetische crepi meestal de gewenste bepleistering bij gevelisolatie, is minerale crepi er ook zeker mee te combineren. Deze pleisterlaag zal alleen wat minder elastisch zijn. Een gevelwerker kan je gericht advies geven over wanneer minerale gevelbepleistering de juiste keuze is.
  • Alternatieven: kunstharspleister is een logisch alternatief voor minerale crepi. Echter zijn er nog meer mogelijkheden dan alleen verschillende soorten crepi. Denk bijvoorbeeld aan een houten/metalen/PVC gevelbekleding, steenstrips of gevelstenen. De beste gevelbekleding is afhankelijk van je woonsituatie, budget en stijl.
  • Minerale crepi reinigen: minerale gevelpleisters moet je regelmatig laten schoonmaken. Gebruik echter geen hogedrukspuit, aangezien er dan stukken bepleistering kunnen losraken. Het is om deze reden ook aangeraden om minerale crepi te laten reinigen door een erkende gevelwerker als je weinig ervaring hebt.

 

Siliconen of minerale gevelpleister?

Wanneer kies je voor kunstharspleister en wanneer voor minerale crepi om je gevel af te werken? Dit is afhankelijk van een aantal belangrijke factoren. Een overzicht:

  • Gevelisolatie of niet: laat je je gevel enkel renoveren en niet isoleren? Dan is een minerale sierpleister zeker een goede keuze. Wil je echter wel gevelisolatie aanbrengen? Dan is een synthetische pleister de meest aangewezen afwerkingslaag.
  • Plaatsing en uitstraling: minerale crepi brengt een vakman een stuk dikker aan dan synthetische crepi, en is uit te voeren met verschillende structuren. Daarentegen is synthetische crepi vaak een stuk egaler en dunner aan te brengen.
  • Nieuwbouw of renovatie: minerale gevelbepleistering is doorgaans 12 à 15 mm dik en daarom goed geschikt om oneffenheden weg te werken tijdens een renovatie. Synthetische crepi is dan weer beter bij nieuwbouwprojecten voor een zo egaal mogelijk resultaat.
  • Gebruikte materialen: minerale crepi is volledig gebaseerd op natuurlijke materialen en dus milieuvriendelijk. Daarentegen bestaat siliconen crepi uit kalk, toeslagstoffen en kunsthars.
  • Budget: minerale gevelpleister is gemiddeld iets goedkoper dan een synthetische crepi. Dat komt onder meer door de vlottere plaatsing in 1 laag in plaats van 3 lagen.

 

Interesse in minerale crepi? Gebruik onze gratis offerteservice!

Je gevel renoveren met minerale crepi? Vergelijk dan vrijblijvend offertes van meerdere gevelwerkers actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo profiteer je van gericht advies en prijzen op maat, maar vergelijk je ook werkwijzen en uitvoertermijnen. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in je buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers