Crepi reinigen: methodes & prijs
Een gevel die bezet is met crepi kan vervuild raken door aanslag van roet, schimmels, algen of mossen. Die vervuiling wordt door de egale afwerking van gevelbepleistering sneller zichtbaar. De crepi laten reinigen zorgt er gelukkig voor dat deze er terug als nieuw uitziet. Hoe crepi reinigen in zijn werk gaat, hoeveel het kost en wat te doen met oude gevels lees je hier.
Crepi laten reinigen of herstellen? Vraag hier vrijblijvend offertes aan via onze offertepagina.
Methodes om crepi te reinigen
Hoe crepi gereinigd moet worden hangt af van de conditie van de gevelpleister en het soort gevelbepleistering. Indien je zelf niet weet welk soort crepi er op jouw gevel werd aangebracht, schakel je best een reinigingsspecialist in die kan bepalen om welk soort crepi het gaat.
Twee soorten crepi worden frequent geplaatst: minerale crepi en sierpleister op siliconenbasis. Een minerale krabpleister mag je niet zomaar met een hogedrukspuit reinigen. Je loopt dan het risico dat er hele stukken gaan loskomen, zeker bij wat ouder pleisterwerk. Een sierpleister op siliconenbasis kan in de regel wel met een hogedrukspuit worden gereinigd, zij het onder lage druk en met de nodige voorzichtigheid.
Prijs crepi reinigen
Doe-het-zelven is een mogelijkheid, maar wil je jezelf verzekeren van een kwalitatieve gevelreiniging, dan doe je er goed aan een vakman in te schakelen.
Het laten reinigen van een crepi gevel kost gemiddeld €5 tot 10 per vierkante meter. De kostprijs is afhankelijk van het type vervuiling, het aantal vierkante meters en de bereikbaarheid van de gevel. Hoe groter het te reinigen oppervlak, hoe lager de kostprijs.
Wil je de gevel ook laten impregneren of herstellen, dan zijn hier in de meeste gevallen extra kosten aan verbonden. Voor een vrijblijvende prijs op maat van verschillende specialisten verwijzen we u graag door naar onze online offerteservice.
Aandachtspunten als je zelf wil reinigen
Het is mogelijk om zelf jouw crepi gevel te reinigen, maar de nodige voorzichtigheid en kennis zijn wel noodzakelijk. Ga bijvoorbeeld niet zomaar met een hogedrukspuit aan de slag, zeker niet op een minerale gevelpleister. Indien je de druk te hoog instelt, loop je het risico dat je de pleisterlaag gaat beschadigen waardoor deze poreus kan worden of kan loslaten.
Kijk ook uit met allerlei huismiddeltjes zoals azijn en bleekwater. Crepi is een kalkproduct en kalk gaat niet goed samen met zuren. Bleekwater kan in sommige omstandigheden wel gebruikt worden maar erg milieuvriendelijk is dat niet.
TIP: Schakel een professionele gevelreiniger in
Je doet er dus goed aan de crepi gevelreiniging over te laten aan een professionele gevelreiniger. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om de klus naar behoren te klaren. Zo ben jij verzekerd van kwaliteit en een mooi resultaat. Hou er rekening mee dat een fout bij doe-het-zelven snel gemaakt is, wat uiteindelijk tot heel wat extra kosten kan leiden.
Professionele gevelreinigers beschikken bovendien over een groot arsenaal aan reinigingsmiddelen waarmee ze allerhande vervuiling te lijf kunnen gaan. Voor het verwijderen van groene aanslag en mos gebruikt men vaak een biologisch reinigingsmiddel dat enige tijd moet inwerken op de aanslag. Hierna kan de gevel gereinigd worden met flink wat water, soms in combinatie met hete stoom. Om de eventueel overgebleven sporen van algen of mossen compleet te verwijderen, spuit men soms nog een tweede desinfecterende laag op de gevel.
Benieuwd naar een prijs op maat voor het laten reinigen van jouw crepi gevel?
⇒ Vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen kan via de offertepagina.
Vervuiling van gevelbepleistering voorkomen
Om vervuiling van het pleistermateriaal door vervuild water zoveel mogelijk te voorkomen, dienen de volgende richtlijnen te worden aangehouden:
- Raam- en deurdorpels moeten voldoende uitsteken (liefst 4 tot 5cm). Ze kunnen voorzien worden van een afdruipsleuf en stootranden aan de zijkant zodat het regenwater niet langs de gevel loopt.
- Dakranden en dakrandprofielen moeten voldoende uitsteken (minimaal 5cm) zodat een nette afwatering is gewaarborgd.
- Wees alert voor opspattend of optrekkend water aan de onderzijde van de gevel. Ter bescherming van het pleisterwerk kan hier een speciale stenen plint geplaatst worden.
- Wees alert voor regenwater dat via lekkende dakgoten of via hoeken van vensterplanken langs de muur kan sijpelen.
- Ventilatieroosters en luchtkokers moeten voldoende uitsteken of voorzien worden van speciale kappen. Zo kan men voorkomen dat (vervuild) regenwater langs de muur gaat druipen.
- Kies voor een donkergekleurde gevelpleister. Bij lichtgekleurde crepi is vervuiling door bijvoorbeeld regenwater of roet (smog) sneller zichtbaar.
Onreinigbare crepi
Wanneer de crepi in slechte conditie en erg verpoederd is, zal men in de regel niet overgaan tot een gevelreiniging. Het reinigen zou dan alleen maar extra schade opleveren waardoor de gevel er uiteindelijk nog slechter zal uitzien.
In zo’n geval zit er niets anders op dan de gevel opnieuw te bepleisteren. Of de oude pleisterlaag daarbij volledig verwijderd moet worden is afhankelijk van het soort crepi en de conditie ervan. In sommige gevallen kan men een fixeermiddel toepassen en op deze laag een nieuwe afwerklaag toepassen.
Verder leidt het reinigen van crepi niet in alle gevallen tot een bevredigend resultaat. Soms is de aanslag zo hardnekkig, bijvoorbeeld bij roetaanslag, dat er niets anders opzit dan de crepi te overschilderen. Lees hier meer over het schilderen van crepi.
Crepi beschermen tegen vocht
Na het reinigen van de gevel is het aangeraden om deze te laten impregneren met een vochtwerend middel. Hydrofuge maakt de gevel waterbestendig en bestand tegen nieuwe vervuiling.
Vuil en vocht kunnen na behandeling niet langer in het poreuze materiaal trekken waardoor de gevel minder snel groen zal worden. Eventuele vervuiling die dan nog optreedt is na het impregneren makkelijker te verwijderen. De gevel is na zo’n behandeling minstens 5 jaar beschermd.