Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Crepi.be
banner image

Crepi kleuren: mogelijkheden & aandachtspunten

Crepi is in meer dan 800 verschillende RAL-kleuren verkrijgbaar. Welke kleur je het beste kiest, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de omgeving van de woning. Hier lees je de voor-en nadelen van verschillende kleuren en hoe je de kleurintensiteit kan behouden.

 

Waarop letten bij het kiezen van kleuren?

witte crepi kleuren Witte crepi

Witte crepi wordt nog steeds erg veel toegepast. Wit is een neutrale kleur die zich perfect laat combineren met andere kleuren. Esthetisch gezien is het de meest veilige keuze, maar je dient er wel rekening mee te houden dat een witte gevelpleister sneller vuil zal lijken dan een grijze of licht gekleurde soort crepi. Roetaanslag of groene aanslag zal sneller zichtbaar zijn.

De mate waarin vervuiling optreedt is  afhankelijk van de locatie van de woning. Hoe minder zon er op de gevel schijnt, des te langzamer hij uitdroogt. Vochtige gevels zijn gevoelig voor groene aanslag en schimmels. Ook roetuitstoot door auto’s is op witte crepi op termijn zichtbaar. Woon je in een bosrijk gebied of in een stad waar veel auto’s rijden,  kijk dan even goed of wit de juiste keuze is want het is natuurlijk wel prettig als de gevel er na vijf tot 10 jaar ook nog mooi uitziet. Gelukkig kun je kiezen uit meerdere soorten wit en kun je nog wat variëren met de afwerking waardoor vervuiling minder snel zal opvallen.

 

donkere crepi kleuren Donkere crepi kleuren

De helderheid van een kleur wordt uitgedrukt in een zogenaamde helderheidswaarde. Donkere kleuren, met een lagere helderheidswaarde zijn gevoeliger voor zowel hygrometrische- als thermische schommelingen dan lichte kleuren. Denk aan zwarte crepi of grijze crepi. Dit heeft te maken met de warmtestralen van de zon die door het donkere oppervlak geabsorbeerd worden. Donkere kleuren (helderheidswaarde <30) zijn over het algemeen niet geschikt voor een bepleistering in combinatie met isolatie. Vooral minerale bepleistering is hier gevoelig voor. Donker gekleurde crepi zal na verloop van tijd ook wat lichter van kleur worden. Twijfel je over de eigenschappen en toepassingen van een bepaalde kleur? Neem dan zeker contact op met een gespecialiseerde aannemer via onze online offerteservice.

 

De juiste kleuren kiezen

Naast de de witte standaardkleur, is crepi verkrijgbaar in meer dan 800 verschillende RAL-kleuren. Aan de hand van volgende tips, kies je de ideale crepi kleur:

Houd rekening met de stijl van je woning en de kleur van de kozijnen. Kunststof kozijnen kun je nu eenmaal niet overschilderen en dus zul je de kleur van de crepi hierop moeten aanpassen. Houd ook rekening met de kleur van aanpalende gebouwen.

Wanneer een bepaalde kleur crepi eenmaal op de gevel is aangebracht lijkt deze in de regel wat lichter dan op de staalkaart. Houd hier rekening mee bij het kiezen van de kleur. Bekijk een staalkaart in daglicht, niet onder kunstlicht.

Kies voor kleuren uit hetzelfde pallet. Contrasterende kleuren zijn spannend en kunnen je aandacht richten op bepaalde architectonische details, maar pas op met overdaad.

 

crepi kleuren kiezen

 

Behoud van kleurintensiteit

Je kan een aantal dingen doen om de kleurintensiteit van je gevel te behouden. Bij een lichtgekleurde gevel moet je zorgen dat alle uitvoeringsdetails van de woning in orde zijn.

Zo is een ruim bemeten dak oversteek bijvoorbeeld onmisbaar. Je voorkomt er mee dat regenwater langs de gevel drupt en hier vlekken veroorzaakt. Datzelfde geldt voor de dorpels. Je kan al veel voorkomen door druiplijsten aan te brengen en raamdorpels te voorzien van zijdelings opstanden die naar binnen aflopen.

De muren van een woning zullen door dit soort maatregelen lang mooi blijven. Dat geldt overigens niet alleen voor witte crepi, maar ook voor andere kleuren. Enkel bij zwarte crepi is dit minder noodzakelijk, omdat die kleur verandert in een mooi donkergrijs.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in je buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers