Crepi schilderen (of vernieuwen)
De gevel is het visitekaartje van je woning. Maar wat als je crepi gevel zijn vroegere glorie verloren heeft door vervuiling, verkleuring, scheuren en barsten, …? In dat geval kan je de crepi schilderen of vernieuwen. Wat is de beste keuze voor jouw gevel? Hoe gaat een gevelspecialist te werk? En hoeveel kost het vernieuwen of schilderen van je crepi gevel? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.
Ga snel naar:
OPTIE 1: crepi schilderen
OPTIE 2: crepi vernieuwen
CONCLUSIE: wat is de beste keuze?
Hoe gaat een gevelspecialist te werk?
Een crepi gevel krijgt het hard te verduren door de weersomstandigheden. Is de sierpleister op je buitenmuren na verloop van tijd verkleurd, vervuild, beschadigd, …? Dan schakel je best een gevelwerker in om je crepi gevel er weer als nieuw te laten uitzien én hem te beschermen tegen regen, vorst, wind, enz. Zo’n vakman gaat als volgt te werk:
- Grondige inspectie van je crepi gevel: een vakman kan de staat van je crepi gevel goed inschatten. Gaat het om milde of zware vervuiling? Is de crepi verpoederd? Zit er vocht achter de sierpleister? … Op basis van de analyse kiest een gevelwerker de beste aanpak voor jouw crepi gevel. Benieuwd naar advies op maat van jouw situatie? Ontvang vrijblijvend voorstellen van gespecialiseerde gevelwerkers.
- Crepi gevel schilderen of vernieuwen: in een volgende stap zal de gevelspecialist de crepi verven of vernieuwen, afhankelijk van de staat van je buitenmuur. Let op, is de crepi beschadigd door een vochtprobleem? Dan moet dat vochtprobleem eerst opgelost worden, anders keren de beschadigingen gewoon terug. Is de crepi gevel bijvoorbeeld beschadigd door opstijgend vocht? Dan moet eerst een waterkerende laag aangebracht worden door de muur te injecteren, onderzagen, …
- Crepi gevel hydrofoberen (optioneel): wil je de levensduur van je opgefriste crepi gevel maximaal verlengen? Dan kan een vakman je crepi gevel hydrofoberen. Hij brengt er dan een transparante, waterwerende coating op aan. Zo is de gevel optimaal beschermd tegen doorslaand vocht, vuil, mos, …
OPTIE 1: crepi schilderen
Crepi schilderen is een goede keuze als…
- de vervuiling (roetvorming, mos, algen, …) diep in de gevel getrokken is.
- de gevelbepleistering nog stabiel, draagkrachtig en sterk is zonder grote beschadigingen.
- je de crepi gevel graag een nieuwe uitstraling wil geven (bvb. nieuwe kleur).
TIP: gaat het eerder om milde vervuiling of een lichte verkleuring? Dan kan het volstaan om je crepi gevel te laten reinigen. Benieuwd naar advies en prijzen op maat van jouw situatie? Ontvang gratis offertes van gespecialiseerde vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.
Werkwijze crepi schilderen
Je crepi overschilderen heeft 2 grote functies: je gevel een nieuwe look geven en beschermen tegen weersinvloeden. Voor een optimaal eindresultaat op lange termijn volgt een buitenschilder deze stappen:
-
Gevel schoonmaken
Een vakman zal niet onmiddellijk je crepi verven. Eerst reinigt hij je gevel met een neutraal schoonmaakmiddel en water. Om schade te vermijden, wordt doorgaans geen hogedrukreiniger gebruikt. Daarna laat hij de buitenmuur voldoende uitdrogen.
-
Grondlaag aanbrengen (primer of fixeermiddel)
Bij crepi gevels is meestal een primer als grondlaag nodig. Dat zorgt voor een goede hechting van de verf en voorkomt dat de gevelverf direct in de poriën van de buitenmuur trekt. Is de sierpleister verpoederd? Dan gebruikt een vakman een geschikt fixeermiddel als grondlaag.
-
Juiste verf(kleur) kiezen
Een vakman kiest de meest geschikte crepi verf voor jouw gevel. Het is vooral belangrijk dat de verf voldoende dampopen is. Zo kan vocht uit je gevel ontsnappen en voorkom je vochtproblemen. In de meeste gevallen gebruikt een vakman acryllaatverf of silicaatverf. Hij kan je bovendien helpen om een geschikte verfkleur te kiezen uit het brede aanbod aan tinten.
-
Acryllaat- of silicaatverf aanbrengen
De buitenschilder brengt de verf aan op de crepi met een langharige verfroller (hoe grover de structuur, hoe langer de haren). Voor diepe structuren en lastig te bereiken plaatsen gebruikt hij een blokkwast. De gevel spuiten is een andere mogelijkheid. Een vakman let ook op de weersomstandigheden. Buitenschilderwerk gebeurt best bij een temperatuur van 10 à 20 °C en droog weer zonder veel zon.
Prijs crepi schilderen
De kosten voor het schilderen van crepi hangen af van de oppervlakte van je gevel, de kwaliteit van de verf, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Gemiddeld mag je rekenen op een kostenplaatje van 20 à 40 euro per m², inclusief btw, materiaal en arbeidskosten (voor 1 grondlaag en 2 afwerkingslagen).
TIP: de prijs voor het schilderen van je crepi gevel kan verschillen van schilder tot schilder. Wil je gericht prijzen, maar ook verfsoorten en -kleuren, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 gevelschilders actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.
Zelf crepi schilderen of vakman inschakelen?
Crepi verven lijkt een eenvoudige klus, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Daarom doe je best een beroep op een professionele gevelschilder gespecialiseerd in crepi. Zo ben je zeker van…
- Correcte analyse van je gevel: kampt je gevel met een vochtprobleem of niet? Is de crepi gehydrofobeerd tijdens de afgelopen 5 jaar? Een gevelschilder analyseert eerst grondig de staat van je gevel om daarna de juiste aanpak te kiezen (soort grondlaag en afwerkingslagen, verfroller of verfspuit, …).
- Kwalitatieve verfsoorten: voor een goede dekking en een langdurig, optimaal eindresultaat is hoogwaardige verf essentieel. Een gespecialiseerde vakman gebruikt niet enkel kwaliteitsproducten, hij kan die ook goedkoper aankopen dan particulieren.
- Correcte uitvoering: van het schoonmaken van je gevel over de keuze van de grond- en afwerkingslagen tot de meest geschikte verftechniek: een schilder gespecialiseerd in crepi verft je sierpleister volgens de regels van de kunst.
- Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. En dat zowel voor de arbeidskosten als de gebruikte verf.
TIP: het loont meer om een gevelschilder in te schakelen dan te doe-het-zelven. Zo’n vakman werkt snel, waardoor de arbeidskosten goed meevallen. Bovendien betaal je slechts 6% btw op de plaatsingskosten en verf. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt.
Heb ik een bouwvergunning nodig of niet?
Wil je jouw crepi verven in een nieuwe kleur? Als het gaat om je voorgevel heb je daarvoor een bouwvergunning nodig. Bij je achter- of zijgevel is dat niet het geval. Verkies je om je voorgevel gewoon op te frissen met dezelfde kleur? Dan gaat het eerder om een onderhoud en heb je doorgaans geen vergunning nodig.
BELANGRIJK: wil je na de schilderwerken niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Doe dan eerst navraag bij de gemeente.
OPTIE 2: crepi vernieuwen
Crepi vernieuwen is een goede keuze als…
- de gevel erg verpoederd is.
- het gaat om meerdere en grotere scheuren en barsten.
- er stukken crepi loskomen van de gevel.
- er vocht achter de gevelbepleistering zit.
TIP: denk je eraan om jouw crepi gevel te vernieuwen en ben je benieuwd naar advies en prijzen op maat van jouw situatie? Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen van gespecialiseerde gevelwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.
Werkwijze crepi vernieuwen
Met een nieuwe laag crepi kan je een beschadigde gevel doeltreffend wegwerken, jouw woning een nieuwe uitstraling geven en je buitenmuur beschermen tegen vocht, vorst, vuil, wind, … Voor een optimaal eindresultaat op lange termijn volgt een gespecialiseerde gevelwerker de volgende stappen:
-
Eventueel oude laag crepi verwijderen
Is de sierpleister op je gevel erg beschadigd (grote losse stukken, problematische barsten en scheuren, …)? Dan kan het aangewezen zijn om eerst de oude laag crepi te verwijderen. Een vakman gespecialiseerd in crepi gevels kan best inschatten of het verwijderen van de oude crepi nodig is of niet.
-
Wapeningsnet (en isolatielaag) aanbrengen
Na het plaatsen van hoekprofielen (ter versteviging van de gevelhoeken) wordt een wapeningsnet aangebracht. Dat dient om barsten en scheuren in de bestaande buitenmuur te overbruggen. Het bevordert zo een mooi en egaal eindresultaat. TIP: crepi vernieuwen doe je best in combinatie met het plaatsen van een isolatielaag. De gevelwerker plaatst dan dunne kunststof isolatieplaten (PUR, PIR, XPS, …) tegen de bestaande buitenmuur. Hierop wordt vervolgens het wapeningsnet aangebracht.
-
Crepi aanbrengen
Op het wapeningsnet brengt de gevelspecialist de crepi aan. Bij minerale crepi (zand, cement en kalk) is slechts 1 laag nodig van 12 à 15 mm. Kies je voor een synthetische sierpleister (kalk, toeslagstoffen met kunsthars als bindmiddel)? Dan zijn er 3 lagen nodig: een basislaag, een hechtingslaag en de kunstharspleister zelf.
-
Crepi afwerken
Ten slotte dicht de vakman eventuele naden af bij de ramen en deuren. Hij werkt je crepi gevel ook af volgens jouw voorkeur, afhankelijk van het soort sierpleister dat je gekozen hebt. In minerale crepi kan je bv. een bepaalde structuur laten krabben met een nagelpalet of krasbord. Ook bij een synthetische pleister kan je voor een bepaald patroon kiezen, maar je kan de crepi ook laten opschuren, een gladpleister laten aanbrengen, …
Prijs crepi vernieuwen
De kosten voor het vernieuwen van crepi hangen af van de oppervlakte van de gevel, het soort sierpleister, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:
- Crepi vernieuwen zonder gevelisolatie: 40 à 80 euro per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)
- Crepi vernieuwen met gevelisolatie: 100 à 140 euro per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)
TIP: deze richtprijzen kunnen variëren van gevelspecialist tot gevelspecialist. Wil je vlot prijzen, maar ook uitvoeringen, werkwijzen en uitvoertermijnen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.
Zelf crepi vernieuwen of vakman inschakelen?
Zelf je crepi vernieuwen is zeker niet aangeraden. Bij scheuren in je gevel of loszittende stukken sierpleister werk je best samen met een gevelwerker gespecialiseerd in crepi. Zo ben je zeker van…
- Advies op maat: een gevelspecialist kan de staat van je crepi gevel het beste inschatten en je op basis van die analyse advies op maat geven. Is er bv. sprake van een vochtprobleem of niet? Is het nodig om de oude laag crepi te verwijderen? Kies je best voor minerale of synthetische crepi?
- Kwalitatieve materialen: een gevelspecialist gebruikt enkel hoogwaardige sierpleisters. Zo kan je jarenlang genieten van je vernieuwde crepi gevel.
- Correcte uitvoering: een gevelspecialist brengt de sierpleister aan op je gevel volgens de regels van de kunst. Hij werkt de crepi ook af volgens jouw specifieke wensen.
- Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. En dat zowel voor de arbeidskosten als de gebruikte materialen.
Vergelijken loont: vraag voorstellen aan bij verschillende gevelwerkers!
Wil je je crepi gevel laten vernieuwen? Vraag dan zeker voorstellen aan bij verschillende gevelspecialisten actief in je buurt. Zo kan je gericht adviezen en ook de uitvoeringsmogelijkheden voor de nieuwe laag crepi vergelijken. Bovendien verschillen die mogelijke uitvoeringen ook van vakman tot vakman. Goed kijken en vergelijken loont dus.
TIP: op zoek naar gespecialiseerde gevelwerkers actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.
CONCLUSIE: crepi schilderen of vernieuwen? Wat is de beste keuze?
Crepi verven of vernieuwen zijn allebei geschikte methodes om je gevel doeltreffend aan te pakken. Maar welke aanpak is nu het meest geschikt voor jouw project? Dat hangt onder meer af van:
- Staat van je crepi gevel: is je crepi gevel nog in relatief goede staat en gaat het slechts om een paar kleine scheurtjes? Dan volstaat het schilderen van de crepi. Zijn de scheuren groter of komen er stukken sierpleister los? Dan is het beter om een nieuwe laag crepi te laten aanbrengen.
- Budget: crepi overschilderen is goedkoper dan vernieuwen. Valt de schade al bij al mee en is je budget beperkt? Dan is de crepi verven dus een interessante optie. Denk er wel aan dat je gevel na ongeveer 5 jaar een nieuwe verfbeurt nodig zal hebben. Een nieuwe laag crepi gaat doorgaans langer mee.
- Persoonlijke wensen: volstaat gewoon een nieuw kleurtje voor je crepi gevel? Dan is je crepi verven voldoende. Heb je een echter een specifiekere uitstraling in gedachten zoals een betonlook crepi? Dan moet je je crepi laten vernieuwen.
- …
BELANGRIJK: een gevelspecialist kan je advies op maat geven rond de beste keuze voor jouw project. En dat is niet alles… Zo’n vakman zorgt ook voor een correcte en vlotte uitvoering van de werken met hoogwaardige materialen. Zo ben je zeker van een mooi en kwalitatief resultaat. Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen bij gespecialiseerde gevelwerkers actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier: